Muka vam je od 3D-a? Ovo je anti-gadget za vas!

2D naočale koje poravnavaju 3D sliku postale apsolutni hit…

2D naočale koje poravnavaju 3D sliku? To je jedna od onih ideja za koje biste voljeli da je i vama pala na pamet jer se ove stvari počinju prodavati ko lude, piše Timeov blog Techland.

 

Jedan par ovih naočala stoji 10 dolara uključujući u tu cijenu i troškove isporuke. Kako djeluju? Ove naočale će spljoštiti 3D sliku i tako poništiti efekt trodimenzionalnosti u kinima.

Njihov kreator Hank Green kaže da je prvotno napravio naočale za svoju suprugu koja se žalila na glavobolju od 3D filmova. Umjesto da je vodi na 2D projekcije filmova, njezin suprug izradio joj je naočale i tako je sve krenulo.

Trodimenzionalni efekt se postiže tako da se prema gledatelju s platna šalju simultano dvije slike od kojih lijevo oko vidi jednu sliku, a desno drugu. Te dvije slike se postave “jedna preko druge”, a razlike koje su na njima, prikazane su različitim bojama.

Uz pomoć posebnih naočala prema lijevom oku se filtrira samo crveni dio spektra, a prema desnom plavi i zeleni. Svako oko tako dobiva drugačiju sliku, ali se oponaša perspektiva da oči gledaju u jednu točku.

 

Greenove 2D naočale osiguravaju pak da svako oko dobije istu sliku čime se poništava 3D efekt.

Ne znamo koliko vas se sviđa ova ideja, ali Green na svojim web stranicama navodi da sada zajedno sa svojom suprugom može ići gledati 3D filmove bez da ona dobije glavobolju.

Pošto ona nije jedina koja ima ovaj problem, odlučio je ove naočale učiniti dostupnim svima.

Štogod da nam Hollywood pripremi, ove naočale spljoštit će i pretvoriti u obični, jednostavni i dobro poznati 2D.

 

Preuzeto iz: www.net.hr