Muškarci i žene doista vide svijet drugačije

 

Muške oči su osjetljivije na male detalje i stvari u pokretu, dok žene lakše uočavaju  promjene boje…

 

“Kao i kod drugih osjetila, poput sluha i njuha, postoje spolne razlike i kod osjeta vida između muškaraca i žena,” navodi istraživač Israel Abramov sa gradskog sveučilišta u New Yorku (CUNY). Istraživanje je pokazalo i da žene imaju osjetljivije uši i osjet njuha od muškaraca.

 

“U nedavnoj analizi dokumenta zaključeno je da u većini slučajeva žene imaju veću osjetljivost i lakše razlikuju i kategoriziraju mirise od muškaraca”, Abramov i kolege navode u časopisu Biology of Sex Differences.

Abramov i njegov tim iz Brooklyn i Hunter škola sa CUNY-ja proveli su usporedbu vida muškaraca i žena u dobi iznad 16 godina koji normalno vide boje i imaju 20/20 oštrinu vid, ili barem 20/20 oštrinu s naočalama ili kontaktnim lećama.

U jednom dijelu studije, istraživači su zamolili ispitanike da opišu različite boje koje su im bile prikazane. Otkrili su da je muškarcima potrebna malo duža valna duljina boje kako bi doživjeli istu nijansu kao i žene. Također,  muškarci su raspoznavali nijanse boja slabije od žena.

Istraživači su također sudionicima prikazali slike sastavljene od svijetlih i tamnih šipki koje su varirale u širini i izmjenjivale se u boji, pri čemu izgledaju kao da titraju – time se mjerila osjetljivost sudionika na kontrast. U usporedbi sa ženama, muški volonteri su pokazali bolje rezultate kod bržeg mijenjanja slika sa tanjim šipkama,  zaključiili su istraživači.

Abramov je objasnio u priopćenju kako su ovi elementi vida povezani s određenim setom talamičkih neurona u primarnom vizualnom korteksu u mozgu. Razvoj tih neurona je pod kontrolom muških spolnih hormona androgena, kada se embrij razvija u fetus.

“Ovim rezultatima sugeriramo da, budući da su ti neuroni vođeni korteksom tijekom embriogeneze, testosteron igra veliku ulogu i nekako utječe na različite veze između muškaraca i žena”, rekao je Abramov. “Evolucijska pokretačka snaga između tih razlika je manje jasna.”

Prethodna istraživanja su pokazala da postoje razlike između fokusa kod muškaraca i žena. U eksperimentima provedenima na Sveučilištu Južne Kalifornije, istraživači su otkrili da će se muškarci vjerojatno koncentrirati na usta osobe pri razgovoru, a također je više vjerojatno da će ih ometati kretnje iza osobe s kojom vode razgovor.

S druge strane, žene imaju tendenciju da miču pogled između govornikovih očiju i tijela, i više je vjerojatno da će ih ometati prisustvo drugih osoba, otkrili su istraživači.

Preuzeto iz: www.foxnews.com