Nada za djecu s rakom oka

Radioaktivni diskovi koji se implantiraju u oko djeteta s rijetkim oblikom raka, retinoblastomom, mogu spasiti oko i vid mališana…

Tek nekolicina američkih liječnika provodi novu metodu liječenja rijetkog oblika raka, reinoblastoma, kada su u pitanju djeca. Jedan od njih je profesor oftalmologije i vizualnih znanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu William Harbour. On se odlučio za metodu implantiranja sićušnog diska koji se ostavlja u oku tri dana, te se vadi drugom operacijom.
Uobičajeno liječenje retinoblastoma podrazumijeva kemoterapiju, koja teško pada na mališane, zatim laser i tretmane smrzavanja koji uklanjaju preostale dijelove tumora, tvrde stručnjaci.
“Ponekad, nađe se tumor koji ne reagira na kemoterapiju ili je prevelik za tretiranje laserom i smrzavanje. Tada možemo primijeniti liječenje diskom – ono nam daje mogućnost pomoću koje možemo spasiti oči malog djeteta”, tvrdi profesor Harbour.
Retinoblastom je brzonapredujući tumor koji se razvija u stanicama mrežnice. Ova maligna bolest pogađa otprilike jedno dijete na 20.000, a 40 posto bolesnika razvije tumor u oba oka. U razvijenim zemljama retinoblastom ima jednu od najvećih stopa izlječivosti od svih zloćudnih tumora dječje dobi (95-98 posto), s preživljavanjem od preko 90 posto jer reagira dobro na terapiju.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr Autor: K. Horvat