eye correction

Naočale, kontaktne leće ili laserska operacija?

eye correctionAko još niste odlučili kako korigirati vašu dioptriju, donosimo vam nekoliko redaka o tri najčešća načina ispravljanja dioptrije…

Odabir najboljeg načina ispravljanja dioptrije u velikoj mjeri ovisi i o dobi pacijenta. U narednim recima naći ćete danas najčešće i najučinkovitije načine ispravljanja dioptrije kod punoljetnih osoba.

Naočale

Naočale su svakako najstariji način ispravljanja dioptrije koji je povezan s najmanje zdravstvenih rizika. Današnji kupci u mogućnosti su birati između velikog broja plastičnih i metalnih okvira, te naočalnih leća napravljenih od različitih materijala sa sofisticiranim obradama njihovih površina. Progresivne naočalne leće, s postupnim prijelazom dioptrija, od dioptrije za čitanje do dioptrije za daljinu, svakako spadaju među najefikasnije načine ispravljanja staračke dalekovidnosti – prezbiopije. Međutim, mogućnosti ispravljanja dioptrije uz pomoć naočala ponekad su ograničene zbog odmaka naočalnih leća od površine oka. Ovaj odmak onemogućuje potpuno ispravljanje velikih razlika u dioptrijama između dva oka te nepravilno zakrivljene rožnice što se u najvećem broju slučajeva može ispraviti kontaktnim lećama i operativnim postupcima skidanja dioptrije.

Kontaktne leće

Kontaktne leće odličan su način ispravljanja dioptrije, posebice kod osoba s visokom dioptrijom, nepravilnom ili oslabljenom rožnicom (keratokonus), kao i kod osoba koje žive sportskim stilom života ili ih naočale ograničavaju u svakodnevnim aktivnostima. Za razliku od naočala, kod kontaktnih leća je iznimno važno informiranje o pravilnom nošenju leća i njihovom redovitom održavanju. Kontaktne leće također mogu ispraviti prezbiopiju. Međutim, pri odlučivanju treba obratiti pažnju na mogućnosti i ograničenja pojednih vrsta multifokalnih kontaktnih leća. Mekane multifokalne leće su vrlo praktične, no kvaliteta vida na blizinu ili daljinu ponekad nije zadovoljavajuća. Tvrde plinopropusne kontaktne leće, poput Essentialmultifokalnih leća, često mogu pomoći osobama s većim vidnim zahtjevima. Ove leće značajno su pokretljivije od mekanih leća čime je omogućen bolji učinak prijelaza dioptrija, od bliskih prema dalekim predmetima, na način koji je sličan progresivnim naočalnim lećama. Nedostatak polutvrdih leća je duže razdoblje privikavanja od približno dva tjedna.

Lasersko skidanje dioptrije i ugradnja leća za visoke dioptrije

Danas se dioptrija može trajno skinuti uz pomoć operativnih postupaka koji se zajedno nazivaju refrakcijskom kirurgijom. U ove postupke spadaju lasersko skidanje dioptrije, ugradnja dodatnih leća za velike dioptrije te zamjena prirodne očne leće s umjetnom. Kod laserskog skidanja dioptrije tretman je usmjeren samo na rožnicu, pri čemu se ne dira očna leća koja ima važnu funkciju akomodiranja na blizinu.
Danas postoje dvije skupine laserskih zahvata za skidanje dioptrije na rožnici: napredni površinski postupci, poznatiji pod nazivom „napredni PRK” te „LASIK” postupci s izradom tankog poklopca rožnice. Najveća prednost površinskih metoda je manji utjecaj na dublje strukture rožnice i oka. Na drugu stranu, površinski tretman rožnice znači i neugodan period od 2 do 3 dana koliko je potrebno da rožnica prirodno zaraste. Iako je LASIK postupak nešto agresivniji, postoperativni oporavak je značajno brži i ugodniji te se danas veći dio laserskih zahvata korekcije vida izvodi ovim postupkom.

Kod osoba s pretankom rožnicom ili velikom minus dioptrijom koju nije moguće ispraviti laserskim postupcima na rožnici, moguće je napraviti jednostavan i siguran zahvat s ugradnjom umjetne leće u oko. Ovakve leće još se nazivaju fakičnim lećama jer se ugrađuju ispred prirodne leće bez potrebe za njenim uklanjanjem. Vrlo dobri rezultati postižu se u novije vrijeme s tzv. Cachet fakičnim lećama. S ovim lećama moguće je skinuti visoku kratkovidnost od -6,00 do -16,50 dioptrija. Često se ugrađuju i tzv. iris-claw Verisyse leće koje se pričvrste za šarenicu ispred prirodne leće. Nažalost, ovaj postupak nije bezbolan te je iris-claw leće najčešće potrebno ugraditi u općoj anesteziji.

Danas postoje brojni pokušaji trajnog operativnog ispravljanja, ne samo dioptrije na daljinu, nego i takozvane dioptrije za čitanje. Iako velik broj rješenja staračke dalekovidnosti (prezbiopije) govori u prilog činjenici da ne postoji jedno rješenje za sve, spomenut ćemo neke postupke koji mogu pomoći dijelu osoba s ovim problemom. Dio osoba starijih od 40 godina koje se žele laserskim postupkom riješiti naočala i za daljinu i za blizinu često su vrlo zadovoljni tzv. “monovision” postupkom, naravno ukoliko ispunjavaju kriterije koji se provjeravaju na očnom pregledu. Ovim postupkom jedno oko se izoštri za gledanje na daljinu, a drugo oko na blizinu. Manji broj osoba ima poteškoće u privikavanju na novo stanje, zbog čega osobno svima prije operativnog postupka preporučujem napraviti pokus s “monovision” kontaktnim lećama.

Problem staračke dalekovidnosti pokušava se riješiti promjenom zakrivljenosti (ekscentriciteta) rožnice uz pomoć tzv. prezbiLASIK-a ili Intracor postupaka čime se ona dodatno izbočuje. Pacijenti koji imaju mrenu danas mogu birati između ugradnje jednojakosnih i multifokalnih intraokularnih leća. Intraokularne leće za prezbiopiju pritom ispravljaju vid i na daljinu i na blizinu, no zbog principa rada sličnog principu mekanih kontaktnih leća, neki pacijenti možda neće biti potpuno zadovoljni konačnim rezultatom.
Zbog toga je kod svih ovih postupaka važno da se prije odluke o načinu rješavanja problema staračke dalekovidnosti dobro informirate kod Vašeg oftalmologa o tome koji bi postupak bio najbolji. Iako možda ne može vratiti mladost, osobama koje muči dioptrija za čitanje suvremena oftalmologija ima mnogo toga za ponuditi.

Preuzeto iz: www.centar-zdravlja.net