Revolucionarne nanočestice šalju naočale u prošlost?

Izraelski istraživači tvrde da su razvili “revolucionaran” način za ispravljanje greški vida koji će se moći obavljati kod kuće uz pomoć pametnog telefona, malog laserskog uređaja i posebnih kapi za oči…

Tehnologiju su razvili istraživači iz Shaare Zedek medicinskog centra u Jeruzalemu i Instituta za nanotehnologiju i napredne materijale Sveučilišta Bar-Ilan.

smadja“Želimo promjeniti vid i ispraviti neke vrste refrakcijskih grešaka”, rekao je dr. David Smadja (na slici), oftalmolog koji je razvio ono što on naziva “nano-čestice” zajedno s prof. Zeevom Zalevskyim s Bar-Ilanovog Kofkina Tehničkog fakulteta , te prof. Jean-Paulom Mosheom Lelloucheom, voditeljem Odsjeka za kemiju na Bar-Ilanu.

Izraelski istraživači otkrili su način preoblikovanja rožnice koja čini 60 posto očne optičke snage. Iskušali su svoj sustav na očima mrtvih svinja, koje imaju optički sustav vrlo sličan ljudskom. “Postigli smo korekciju 3 dioptrije”, rekao je Smadja. Dioptrija je optički mjerni podatak koji se koristi za mjerenje vida. “Ukratko, to znači da netko tko treba naočale za čitanje će uz ovaj sustav moći bez njih,” rekao je.

 

 

Tri koraka prema tehnologiji koja je u razvoju

Prvi korak zahtijeva od pacijenta da mjeri vid preko pametnog telefona. Već postoji niz aplikacija koje to rade, rekao je Smadja. Drugi korak traži da pacijenti koriste još jednu aplikaciju – koju razvijaju istraživači – a koja bi imala laserski uređaj priključen na smartphone. Ovaj uređaj će slati laserske impulse oku u manje od sekunde, koji će oblikovati plitak oblik na rožnici kako bi se ispravila refrakcijska greška. Tijekom posljednje faze, nano-čestice, koje su sastavljene od netoksičnih nanočestica proteina, stavljaju se u oči i aktiviraju oblik, čime se ispravlja vid pacijenta.

“To je kao kad napišete nešto s gorivom na tlu i gorivo se osuši, a zatim bacite plamen na isto mjesto i požar dobiva oblik u kojem ste pisali”, objasnio je Smadja. “Kapi aktiviraju uzorak.”

Tehnologija, za razliku od trenutnih laserskih operacija koje ispravljaju vid, ne uklanja tkivo i stoga nije invazivna te odgovara većini očiju, šireći opseg pacijenata koji mogu ispraviti svoj vid, rekao je.

pig-eyes

Primjena nanočestica u oku svinje (Bar-Ilan sveučilište)

U pokusu na svinjama učinak ispravljenog vida trajao je dva sata. Istraživači sada prikupljaju sredstva za eksperiment na živim svinjama ili zečevima i za praćenje učinka kapi tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Nadaju se, rekao je Smadja, da će tehnologiju na ljudima moći ispitati na ljeto 2019. Der Verein für Rasenspiele Wormatia 08 Worms, kurz Wormatia … – dofaq.com.

Rezultate su patentirali komercijalni voditelji Sveučilišta Bar-Ilan, a istraživači razmišljaju o pokretanja start-up tvrtke za daljnji razvoj proizvoda. Već postoje brojni investitori koji su iskazali interes za tehnologiju, rekao je Smadja.

www.timesofisrael.com, Autorica: Shoshanna Solomon