Naučite čitati recept za vaše naočale

Naučite što znače brojevi na vašem receptu za dioptrijske naočale…

 

Za početak, imate dvije glavne oznake: OS i OD – latinske kratice za lijevo oko – OS (oculus sinister); i za desno oko – OD (oculus dextrus). Povremeno ćete vidjeti notaciju OU, što znači da nešto uključuje oba oka. Općenito, što je broj na vašem receptu dalje od nule, time je vaš vid gori i potrebna vam je veća korekcija. Znak plus ispred broja znači da ste dalekovidni, dok minus znak označava vašu kratkovidnost. Ovi brojevi predstavljaju dioptriju, odnosno jedinicu za mjerenje korekcije, ili snagu fokusiranja, koju zahjeva leća oka. Dioptrija se često označava kraticom “D.

Na primjer, ako vaš recept kaže -1,00, imate jednu dioptriju kratkovidnosti, što je prilično blag iznos. Ako imate -4,25, to znači da imate 4 i 1 / 4 dioptrije kratkovidosti. To je veća kratkovidnost od -1,00, te zahtijeva jaču (deblju) leću. Slično tome, 1,00 je mala količina dalekovidnosti, a 5 je mnogo veća.
Oni koji imaju astigmatizam, u svom receptu mogu vidjeti tri broja. Opći oblik za pisanje tih brojeva je S x C x os(axis).
S se odnosi na “sferni” dio preskripcije, što je stupanj kratkovidosti ili dalekovidosti objašnjen gore.
C se odnosi na “cilindar” ili astigmatizam, i može biti negativan ili pozitivan broj. Označava vaš stupanj astigmatizma u dioptrijama. Što je veći taj broj, veći je i vaš astigmatizam.
Os(axis) je broj bilo gdje između 0 i 180 stupnjeva. On otkriva usmjerenje astigmatizma jer nije dovoljno samo odrediti koliko je velik astigmatizam; morate znati gdje promjena u zakrivljenosti zauzima mjesto.
Evo dva primjera kako recept za oči s astigmatizmom može izgledati:
-2,00 +1,50 x 180
+3,50 +3,00 x 45
Prvi red  označava osobu sa 2 dioptrije kratkovidosti, sa 1,5 dioptrijom astigmatizma, i osi od 180 stupnjeva.
Drugi red brojeva označava da osoba ima 3,5 dioptriju dalekovidnosti, 3 dioptrije astigmatizma i osi od 45 stupnjeva.
Preuzeto iz: www.webmd.com