Ne vidimo svi iste boje

Crvena, plava ili žuta, nema pravila…

Unatoč tome što postoji univerzalni dogovor da je crvena ista boja kao i boja jagoda, krvi i Marsa, neki ljudi ovu bi boju mogli vidjeti onako kako drugi vide, primjerice, plavu, pokazala su nova istraživanja.

Na ovo su otkriće istraživači naišli nakon što je ispitivanje na majmunima pokazalo da percepciju boja oformljuju vanjski faktori, ali i da ona ne slijedi unaprijed određeni uzorak.

U radu objavljenom u časopisu “Nature” znanstvenik Jay Neitz sa Sveučilišta u Washingtonu prenio je informacije o istraživanju u kojem je majmunima ubrizgan virus zbog kojeg su mogli vidjeti crvenu boju. Oni su shvatili što im se događa, unatoč tome što im mozgovi nisu genetski programirani da reagiraju na crvene signale. Samo četiri mjeseca kasnije majmuni su boju mogli vidjeti u punom rasponu. A obzirom na to da im je ubrizgan ljudski gen, ovi su zaključci primjenjivi i na ljude te bi ovo otkriće moglo pomoći daltonistima, ali i povratiti vid slijepima, pogotovo onima koji su ga izgubili zbog starosti, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici vjeruju da kad se rodimo neuroni nisu “konfigurirani” da reagiraju na boju na jedan određeni način. Neitz je izjavio: “Posljednji su nas eksperimenti naveli na zaključke da ne vidimo svi iste boje”.

Unatoč tome, druga su istraživanja pokazala da na određenu uvriježenu boju imamo iste reakcije. Primjerice, “plava” će nas smiriti, dok će “žuta”, “narančasta” i “crvena” djelovati uznemirujuće na nas.

Preuzeto iz: www.index.hr