Noćne leće

Noćne leće korigiraju vid dok vi spavate… Koliko god znanstveno-fantastično zvučalo, već se nekoliko godina u svijetu, ali i kod nas, primjenjuje nova metoda ‘liječenja’ kratkovidnosti. Radi se o učinkovitom načinu skidanja dioptrije bez korištenja leća ili naočala po danu, ali i bez kirurških zahvata, anestezija i bolničkih prostorija.

Takozvane noćne leće omogućuju skidanje dioptrije bez ikakve aktivne korekcije tijekom dana naočalama ili kontaktnim lećama. Riječ je o posebno dizajniranoj vrsti terapeutskih kontaktnih leća koje privremeno remodeliraju rožnicu dok spavamo; tvrde su poput kalupa i rade se posebno za svakog pacijenta.

Upravo tim remodeliranjem postiže se efekt sličan onome pri kirurškom skidanju dioptrije, ali njegov rezultat nije trajan i čim prestanete nositi noćne leće, kroz 72 sata vraća se dioptrija i rožnica ponovno zadobija prvotni oblik.

PREDNOSTI METODE

Iako to neki smatraju negativnom stranom, mnogi pak stručnjaci ističu pozitivnu stranu privremene terapije. Naime, kod trajnih promjena operativnim zahvatom stanjena rožnica može zadati probleme pri mjerenju očnog tlaka, kao i pri izračunu intraokularne leće kod operacije mrene. Ti se problemi kod primjene noćnih leća ne mogu javiti jer se već nakon tri tjedna nenošenja leće očni tlak i ostali oftalmološki pregledi obavljaju bez problema i rezultati su pouzdani.

Noćne leće djeluju već nakon prvog nošenja. Primjerice, dioptrija minus tri smanjit će se za pola i takvo će se stanje održati šest do deset sati. Svako sljedeće nošenje utjecat će na daljnje smanjivanje, ali i na dugotrajnije održavanje. Konačan bi rezulat trebao biti dioptrija nula u trajanju od 12 do 15 sati.

Pacijent koji se odluči na nošenje noćnih leća u dogovoru sa svojim liječnikom, o njima, naravno, mora voditi brigu kao i o kontaktnim lećama. Zbog loše higijene, ispiranja leća u običnoj vodi i slično povećava se i rizik od pojave komplikacija.

Budući da mnogi tekstovi, bilo stručni, bilo novinarski, pretežu ponekad s plusevima, ponekad s minusevima metode, objektivnu je sliku teško dobit.

UPOZORENJA U STRUCI

Premda se u našim medijima o noćnim lećama raspravlja tek posljednjih godinu dana, one se u Europi i svijetu primjenjuju više od četiri godine. U tome ne zaostaje ni hrvatska oftalmologija, iako su stavovi prema noćnim lećama podijeljeni.

Dr. med. Morena Gravić, oftalmolog u Poliklinici Svjetlost, iako zna za tu metodu, ne radi s noćnim lećama. Smatra da prvenstveno treba odgovoriti na pitanje je li prirodno da pacijenti samo dio dana vide dobro i, što je još važnije, postavlja pitanje propuštanja kisika. Leće, naime, propuštaju kisik, ali upitno je koliko oko, koje je noću ionako zatvoreno, uz primjenu takvih leća doista može dobiti kisika.

Uz nekoliko privatnih poliklinika, o privremenom se skidanju dioptrije možete posavjetovati u Kliničkoj bolnici ‘Sestre milosrdnice’ u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. Mr. sc. Dean Šarić, doktor na Klinici za očne bolesti u Vinogradskoj te subspecijalist mikro i laserske kirurgije, ne odbacuje u potpunosti primjenu noćnih leća.

Doktor Šarić, usprkos tome što smatra da noćne leće nekim ljudima mogu biti korisno ili idealno rješenje, upozorava na opasnosti i pogrešnu percepciju javnosti ili medija koji su skloni o tome govoriti kao o čarobnom štapiću.

Ispravljanje vida metodom primjene noćnih leća, kao što smo već spomenuli, nije trajno. Samim time učinkovitost nije potpuna. Metoda se osobito ne smatra rješenjem za ljude koji malo spavaju, imaju problema sa spavanjem ili voze noću. Za učinkovitost noćnih leća potrebno je minimalno šest sati sna i svakako treba naglasiti da već isti dan nakon prestanka nošenja leća njihovo djelovanje slabi.

S druge strane, primjena noćnih leća nije jeftin izbor. Budući da se izrađuju za svaku osobu individualno i da ‘traju’ samo 12 mjeseci, pacijent koji se odluči za noćne leće, morat će za njih izdvojiti 500 do 800 eura godišnje.

Jedino trajno, a dugoročno gledano i jeftinije rješenje, ipak je laser. Međutim, ta operacija nije dozvoljena djeci mlađoj od 18 godina.

Stoga, prije svake odluke, uz detaljne preglede i konzultacije s nekoliko liječnika, treba dobro razmisliti o prednostima i nedostacima. Neki će najjednostavnije rješenje vidjeti u dobrom starom običaju nošenja naočala, dok će se onima već naviknutima na nošenje kontaktnih leća, ova metoda učiniti idealnim izborom. Operacija laserom, pak, sa sobom nosi nove pluseve i minuseve.

Što god odlučili, čarobnog štapića nema, a znanstvena je fantastika još uvijek tek dio fikcije, iako se i ona sve više približava realnosti.

Preuzeto sa: tportal.hr