Nosite leće pravilno i zaštite svoj vid.

Zamjena kontaktnih leća omogućuje više od odličnog osjeta novih leća na vašim očima. Ona je nužna i za zdravlje vaših očiju. Možda vam se čini nelogičnim da bacate leće, dok vam je vid i ugodno nošenje zadovoljavajuće. No, problemi s očima često ne pokazuju rane simptome, a vid se može znatno pogoršati, a bez da se to primijeti, ukoliko se to događa postepeno.
Kako bi se izbjegle komplikacije, leće treba baciti prije nego se promijene njihove karakteristike. Ako se pridržavate rasporeda zamjene, kojeg vam je prepisao liječnik, sprečavate buduće probleme. Češće mijenjanje leća sa svježim novim parom, je zdravije za vaše oči. No koji puta je teško zapamtiti kada treba zamijeniti leće. Zapišite datum zamjene leća na kalendar. Ukoliko koristite elektronički kalendar, programirajte ga tako da vas podsjeti za zamjenu leća. Dobar način je i držati u svojoj okolini vizualni podsjetnik, koji vas svakodnevno podsjeća na umetanje i skidanje leća. Na primjer, držite bilješku uz četkicu za zube na ogledalu u kupaonici, kako biste se sjetili kada je trenutak za svježi par leća. I zapamtite: Ukoliko niste sigurni, uvijek uzmite novi svježi par leća. Kontaktne leće su medicinska pomagala, te ih kao takve treba tretirati. Kao i kod svih medicinskih pomagala, nepridržavanje naputaka, povećava opasnost za zdravlje.

• Kontaktne leće za dnevno nošenje se ne smiju nikada nositi i po noći bez suglasnosti oftalmologa. Ukoliko to svejedno napravite, smanjujete kisik očima i mogućnost otpornosti na infekcije.

• Uvijek mijenjajte leće prema napucima oftalmologa. Ukoliko ih nosite suviše dugo bez zamjene, to može dovesti do stvaranja naslaga, a to opet dovodi do nadražaja oka ili smanjene vidljivosti. Zapamtite, da je što češće mijenjanje leća zdravije za vaše oči