Novi lijek za najčešći uzrok sljepoće

Najčešći uzrok sljepoće može se liječiti s vrstom vitamina B1….

Na medicinskom ogranku sveučilišta u Texasu, u Galvestonu istraživači su otkrili da bi oblik vitamina B1 mogao postati novi i učinkoviti lijek protiv jednog od vodećih svjetskih uzroka sljepoće.
Znanstvenici vjeruju da uveitis, upala tkiva koje se nalazi odmah ispod vanjske površine očne jabučice, uzrokuje 10 do 15 posto svih slučajeva sljepoće u SAD-u i uzrokuje još veće postotke sljepoće u svijetu. Upala se obično liječi antibioticima ili steroidnim kapima za oči.
U izvješću koji se pojavljuje u svibnjskom broju časopisa „Istraživačka oftalmologija i znanost o vidu“, UTMB istraživači su postigli začuđujuće rezultate s benfotiaminom, oblikom vitamina B1 koji rastapa masnoću. U svojim eksperimentima, prvo su laboratorijskim štakorima ubrizgali bakterijske toksine koji obično proizvode reakciju koja nalikuje uveitisu. Kad su se ti štakori nahranili benfotiaminom, oni nisu uspijeli razviti simptome upalnih poremećaja.
“Benfotiamini snažno suzbijaju narušavanje zdravlja oka i biokemijske markere koje povezujemo s tim”, rekao je UTMB-ov izvanredni profesor Kota V. Ramana, viši autor istraživanja. “Optimistični smo da ovaj jednostavni dodatak vitamina B1 ima veliki potencijal kao nova terapija za ovu raširenu očnu bolest.”
Podaci iz istraživanja pokazuju da benfotiameini djeluju tako da suzbijaju aktivaciju važne signalizacijske molekule koja se naziva NF-Kappa B, koja je obično aktivirana stresom uzrokovanim infekcijom. Deaktiviranje NF-Kappa B spriječava odbjeglu proizvodnju upalnih proteina koji izazivaju uveitis.
Benfotiaminova niska cijena, brza apsorpcija u tijelu i nedostatak negativnih nuspojava čine ga idealnim kandidatom za prevenciju uveitisa, tvrdi Ramana.
“Već su klinička testiranja pokazala da je benfotiamin apsorbiran bolje od tiamina (najčešćeg oblika vitamina B1) i da značajno poboljšava dijabetičku polineuropatiju u bolesnika te je već uzet kao dodatak pri dijebetičkim komplikacijama” rekao je Ramana.

Preuzeto iz: www.medicalnewstoday.com