OĆALINKO ‘Socijalne cvike od 74 kune sram me i pokazat kupcima’

Sramotna participacija HZZO-a pri kupnji dioptrijskih naočala za dijete…

Svi roditelji koji misle kako će kupnjom dioptrijskih naočala za dijete preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobro uštedjeti, prevarili su se. Naime, pri samoj potvrdi doznaka na šalteru HZZO-a djelatnik vas obavijesti kako Zavod u cijeni naočala participira s iznosom od 74 kune!?

 

Budući da djeca, prema HZZO-ovim pravilnincima, ne bi smjela sudjelovati u troškovima standardnog ortopedskog pomagala, odnosno da cjelokupnu zdravstvenu zaštitu iz obveznog osiguranja snose na teret HZZO-a, pitali smo znači li to da se negdje zbilja mogu naći naočale po toj cijeni..

To je nekakav standard, odnosno najniža cijena za ovo ortopedsko pomagalo koje su nam ponudili dobavljači. Standard, međutim, ne znači i lošu kvalitetu jer su ponuđena pomagala morala zadovoljiti tehničke karakteristike utvrđene od strane HZZO-a.

Cilj je bio da se za propisanu kvalitetu dobije dobra cijena; povoljna za HZZO i osiguranike. Ujedno napominjem i da je izrađen novi popis pomagala, te je u tijeku priprema natječaja kako bi se postigla još veća kvaliteta po ponuđenim cijenama – ljubazno nam je objasnila Renata Turčinov, glasnogovornica HZZO-a.

Obična plastična stakla

U praksi je stvar, ipak, ponešto drugačija. Obilaskom optičkih radnji uvjerite se kako je prosječno kvalitetne naočale i okvire za dijete nemoguće pronaći po cijeni nižoj od 200-tinjak kuna, u kojoj HZZO, dakle, participira s trećinom iznosa.

Većina optičara koja prima doznake od HZZO-a uopće nema te standardne naočale po cijeni od 74 kune jer, kažu, tko bi ih uopće i kupio.

U optici “Anda” najjeftinija stakla koštaju 133 kune (puta dva op.a.), a okvir se može naći za dvjestotinjak kuna.

– Socijalne cvike mi ne držimo, taj program ima jedino “Ghetaldus” – ljubazno nas je uputio djelatnik ove radnje. Prodavačica iz “Ghetaldusa” potvrdila nam je informaciju da se kod njih doista mogu naći dječje naočale od 74 kune, ali kad smo ih vidjeli sve nam je bilo jasno.

– Čujte, država plaća obična plastična stakla bez zaštite koja će se djetetu izgrebat drugi dan. Mene je sram ovo uopće i pokazivat ljudima – kazala nam je prodavačica.

Samo, dakle, u jednoj splitskoj radnji uspjeli smo vidjeti to standardno ortopedsko pomagalo koje djeci u cijelosti plaća HZZO. Nakon tog iskustva većina roditelja vjerojatno će se složiti kako je čekanje u redu pred šalterima HZZO-a obični gubitak vremena.

Preuzeto iz: www.slobodnadalmacija.hr