Od ove biljke možete oslijepiti!

Ovih dana stigla je vijest da se u blizini Lijepe naše pojavila opasna biljka pod latinskim nazivom Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev., odnosno u narodu poznatije kao divovski svinjski korov…
Biljka se navodno ovih dana pojavila u Mađarskoj, a unatoč lijepom izgledu iznimno je otrovna te fototoksična. To znači da u slučaju da je dodirnete, te poslije taj dio kože izložite suncu, prijeti vam opasnost od teških opeklina kože. U slučaju da se rukama kojima se dirao taj korov protrlja oči, osobi prijeti teško oštećenje vida.
Riječ je o invazivnoj biljci protiv koje se mora aktivno boriti, a navodno su prije nekoliko godina velikih problema s tim korovom imali u Njemačkoj, gdje je zabilježeno oko 16.000 slučajeva u samo jednoj godini.

Izaziva velike štete i škodi zdravlju ljudi

Koliko je ova biljka uistinu opasna, evo što su za Glas Slavonije rekli iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.
”Heracleum mantegazzianum Sommier et Levier vrsta je podrijetlom s Kavkaza i jugozapadne Azije. U Hrvatskoj je ova vrsta zabilježena 2009. godine, na jednom nalazištu u Međimurju, na obali rijeke Mure. Međutim, nakon toga ovdje više nije potvrđena.

Kao i ostale strane invazivne vrste, i ova vrsta negativno utječe na bioraznolikost i okoliš (stvara guste sastojine, istiskuje zavičajne biljke, mijenja sastav faune itd.), izaziva ekonomske štete i škodi zdravlju ljudi. Naime, ova vrsta stvara fitotoksični biljni sok koji na koži u kombinaciji s UV zrakama izaziva dermatitis. U slučaju kontakta s očima može doći do kratkotrajne, ili čak trajne sljepoće!”, objasnili su iz DZZP-a.

Preuzeto iz: www.net.hr