Oči ukazuju na nastanak srčanih bolesti

Retinopatija povećava vjerojatnost nastanka srčanih bolesti u jednakoj mjeri kao i dijabetes, otkrili su znanstvenici nakon opsežne studije…

Oči mogu pokazati rane znakove srčanih bolesti, signalizirajući oštećenja sitnih krvnih žilica puno prije no što se jave rani simptomi u ostatku tijela, objavili su znanstvenici, piše Reuters.
Ljudi s oštećenjem oka, retinopatijom, imaju puno veću vjerojatnost umrijeti od srčanih bolesti u sljedećih 12 godina u usporedbi s osobama koje nemaju retinopatiju, otkrio je znanstveni tim sačinjen od stručnjaka iz Sydneyja, Melbournea i Singapura.

Istraživanje je proučavalo fotografije mrežnice od 3000 ljudi, od kojih je većina bolovala od dijabetesa. Takve se slike često uzimaju kako bi se vidjelo je li dijabetes počeo štetiti oku. Nakon toga, proučavali su smrtnost tih osoba.
U 12 godina, koliko su praćeni ispitanici, njih 353 (11.9%) nenadano je umrlo od nekog oblika srčane bolesti.
Osobe s retinopatijom imale su gotovo dvostruko veću smrtnost od osoba koje nisu imale tu bolest.
Retinopatija povećava rizik od nastanka srčanih bolesti u gotovo jednakoj mjeri kao i dijabetes, koji je dobro poznat faktor nastanka srčanih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrti u razvijenim zemljama.
Osobe s retinopatijom trebaju znati da je bolest simptom promjena koje se zbivaju u njihovim arterijama, te da trebaju početi s ulaganjem napora u smanjenje razine kolesterola i krvnog tlaka, tvrde znanstvenici.

Preuzeto iz: www.javno.hr