Očne alergije

Alergije očiju mogu varirati od blage iritacije konjunktive – membrana koja pokriva očnu jabučicu i proširuje se na unutrašnjost kapka – do teških konjuktivitijskih upala sa ožiljcima na rožnici, objašnjava dr. Adrian Morris…

Peludna groznica u očima
Sezonski alergijski konjunktivitis je ekvivalent peludnoj groznici i pogađa do 25 posto opće populacije. Oči postaju suzne i crvene te se osjeća svrab u ljetnoj sezoni peluda, obično zbog izloženosti travi i peludi stabala.
Vernalni konjunktivitis je mnogo ozbiljniji oblik ove bolesti čest kod djece. Oči su ljepljive i imaju ljepljiv iscjedak, što je bolno, pogotovo kod otvaranja očiju pri buđenju.
Unutrašnja membrana kapka nabubri i konjunktiva poprima oblik kamenog oblutka. Oštećenja rožnice se mogu pojaviti ako se stanje ne liječi.
Trajan alergijski konjunktivitis se uglavnom pojavljuje tijekom cijele godine, zbog kućne prašine i alergije na mačke. Simptomi su obično blaži od onih kod sezonskog alergijskog konjunktivitisa.

Ekcem očiju
Iako rijedak, atopijski keratokonjunktivitis je najteža manifestacija alergijskih bolesti oka. Javlja se uglavnom kod odraslih muškaraca i očni je ekvivalent teškog ekcema.
Ovo uporno stanje rezultira stalnim svrbežom, suhim očima i zamućenim vidom. Povezano je s oteknućem rožnice i ožiljcima. Ekcem kapka i infekcije su česti, a mrena leće se može razviti tijekom vremena.

Alergija na kontaktne leće  

Kod nosioca kontaktnih leća može se razviti papilarni konjunktivitis, izazvan stalnom lokalnom iritacijom od strane kontakt  ne leće na konjuktivalnim površinama. Sluznica gornjeg kapka je obično najviše pogođena. Jednokratne kontakne leće mogu pomoći riješiti simptome, ali povremeno nošenje kontaktnih leća mora biti obustavljeno.
  
Nikada ne koristite steroidne kapi za oči, osim ako vam ih nije vaš oftalmolog propisao!   

 Iako su one učinkovite za liječenje alergija oka, mogu dovesti do neželjenih nuspojava kao što su glaukom i stvaranje mrene.
Također mogu potaknuti infekcije oka, što rezultira ožiljcima na rožnici. 
 

Kako se liječiti?
Redovita uporaba anti-alergijskih kapi za oči, kao što su natrij kromoglikat, nedokromil, olopatidin i lodoksamid može pomoći u liječenju blagih sezonskih bolesti.
Ne-sedatirajući oralni antihistaminici – cetirizin, loratadin, feksofenadin i mizolastin – također mogu pomoći, posebno kada su povezani s nosnim alergijama.
Kortikosteroidne kapi za oči se povremeno moraju koristiti za teže oblike alergija oka, ali to bi trebalo biti samo za kratke periode.

 Preuzeto iz: www.bbc.co.uk