Opasan trend među studentima u SAD-u – ‘Votka Eyeballing’

Studenti su poznati po ispijanju alkohola do neizdrživih stanja pijanstva. Iako takve pijanke imaju ozbiljne posljedice, trajni gubitak vida nije jedan od njih. No, čini se da se isto ne može reći za “novi” trend u opijanju – ulijevanje votke u oko, koji dovodi vid u veliku opasnost…

Votka eyeballing je praksa “pijenja” u kojoj se ulijevaju manje količine votke u oči. Oni koji to čine tvrde da to potiče osjećaj pijanstva na brzinu, pružajući užitak u istom trenutku.
Votka eyeballing se kao trend pojavio u SAD-u u noćnim klubovima, kao omiljeni trik konobarica za dobijanje napojnica, naročito u Las Vegasu.

Na Facebooku postoji fan grupa sa opisom:
Grupa posvećena onima od nas koji ne osjećaju potrebu za podizanje boca votke k ustima, nego malo više prema očima … Prekrasan prizor je vidjeti rub bočice naslonjen na oku,a zatim čistom votkom preplaviti očnu jabučicu. Postanite dio ovog velikog trenda i raširite glas po svom gradu, shopping centru i školi!

Izlijevanje votke u očne jabučice može rezultirati smanjenim vidnim mogućnostima. Votka je 40% čistog etanola. Kaustična je kad se izlije u oko, peče, stvarajući upalu i ožiljke na rožnici i bjeloočnici.
Upale i ožiljci prouzrokovani na taj način mogu ostaviti trajne bolove i uzrokovati slabiji vid.


Preuzeto iz: www.examhealth.com