OPTA 2008 u Brnu (Češka)

Zadnji vikend u veljači 2008 u Izlagačkom centru Brno će biti održan Internacionalni sajam Očne optike, Optometrije i Oftalmologije, OPTA, sa temom ˝Naočale za djecu˝… je uvijek bila Čehoslovački sajam, veoma atraktivan za Slovačke izlagače i posjetitelje. Sad je službeno Čehoslovački sajam. Na početku 2007 novi partner sajma je postala Optička Unija Slovačke koja se pridružila tradicionalnim suradnicima – BVV Brno Trgovački Sajam i Udruzi Čeških Optičara i Optometrista. Sajam OPTA je isključivo podržan od strane Optičke Unije Slovačke jer je to jedina službena izložba za Slovačke optičare.

Glavna tema sajma: naočale za djecu

U suradnji sa profesionalnim partnerima tema ˝Djeca i njihov vid˝ je odabrana kao glavna za nadolazeći sajam. Beno Blachut, predsjednik Udruge Čeških Optičara i Optometrista objašnjava zašto je to tako: ˝Profesionalna briga za dječji vid i odgovarajuća, te estetična korekcija je jako važna za sreću, dobrobit i zdrav razvoj naše djece, te povrh svega, dobar vid im omogućuje postizanje visokog stupnja znanja. Zato oftalmolozi jednako kao i komercijalno orijentirani optometristi te optičari moraju dati prioritet brizi za dječji vid.˝ Vid je osjetilo koje ima najduži razvojni period u odnosu na druga osjetila i njegove komplicirane funkcije, koje zahtijevaju suradnju obadva oka, nisu urođene i moraju se stjecati. Briga za dječji vid je također potrebna zbog mijenjanja anatomije djetetove glave, nadalje moramo uzeti u obzir da su mala djeca puno aktivnija i nevješta u rukovanju sa pomagalima za korekciju. Naočale moraju pristajati na odgovarajući način, te okviri trebaju biti lagani, stabilni i elastični. Na sajmu OPTA 2008 optička korekcijska pomagala za djecu ne samo da će biti izložena u posebnim izložbenim vitrinama na štandovima uglednih firmi, nego će biti centralni dio kompleksa sa programom za djecu. Posjetitelji će moći vidjeti izabrane modele uživo na dječjoj reviji okvira. Natjecanje za najbolji izložak sajma, TOP OPTA 2008, koji plasira kategoriju zvanu ˝naočale za djecu˝ će uzeti u obzir i temu sajma. Profesionalni sudački odbor će isto kao i laički žiri djece iz vrtića, ocjenjivati pokazane proizvode. Ostale četiri kategorije TOP OPTA 2008 su naočalne leće, kontaktne leće i okviri uključujući sunčane naočale i instrumenti, te tehnologija za optike i oftalmologije. Na prošlom sajmu na natjecanju je bilo 14 izlagača sa 28 proizvoda. Rok za registraciju u TOP OPTA 2008 je 30. siječnja, a rezultati će biti objavljeni na službenom otvorenju sajma i pobjednički proizvodi će biti prikazani u paviljonu V.

Sastanak na temu Europske Edukacije Optometrista

Paralelno sa OPTA 2008 izložbom održava se trodnevni sastanak Europske Edukacije Optometrista koji će biti održan u Brnu na području Trgovačko Izlagačkog Sajma. U petak 22. veljače tamo će tradicionalno biti Centralni i Istočno Europski Kongres za Optičke i Optometrističke Predavače, a 23. i 24. veljače održat će se Vele-Europski Kongres na temu Zbližavanja Optometrističkih Veleučilišta. Sastanak, jedinstven događaj ove vrste organiziraju Udruga Čeških Optičara i Optometrista i Europsko Vijeće Optometrije i Optike (ECOO) u suradnji sa poduzećima- Brno Trgovački Sajmovi, CIBA Vision i Essilor. Zajedno sa predstavnicima vodećih edukacijskih ustanova iz cijele Europe, predsjednicima Europskih i Svjetskih profesionalnih vijeća i još puno značajnih ljudi sa područja optometrije će biti predstavljeno na sastanku. Cilj sastanka je omogućiti ujedinjenje optometrijske edukacije unutar EU, inicirati aktivnu internacionalnu suradnju svih sudjelujućih veleučilišta i ponuditi idealnu odskočnu dasku za daljnju suradnju.

Novosti u organizaciji

Organizatori su priredili mnoštvo novosti za nazočne. Promijenjena je nomenklatura, tj. proširena sa drugim grupama proizvoda, između ostalog, naočalama za djecu, zaštitnim naočalama…Vrijeme otvaranja sajma je također promijenjeno. Na zahtjev izlagača, u Subotu sajam će biti otvoren do 19.00 h, a vrijeme otvaranja sajma u petak također može biti prolongirano. Svi posjetitelji moraju biti registrirani, a naj-ekonomičnija bi bila pred-registracija na Internetu. Po prvi put će VIP kartica, ulaznica za sajam i karta za javni prijevoz biti u obliku jedne kartice. Isto tako održat će se i društveni program u subotu navečer…Dođite i pogledajte sami!