OPTA – BRNO sajam optike u Češkoj

 Tema 15. međunarodnog sajma OPTA: sport i vid
Najveći sajam očne optike, optometrije i oftalmologije u Srednjoj Europi će se održati od petka 27.veljače, do nedjelje 1.ožujka.

Možemo se radovati golemim ponudama sličnim onima u posljednjih nekoliko godina, mnogim novim izlaganjima i aktualnim informacijima o trendovima vezanim uz ove grane, ne samo u Češkoj Republici.

Veći izložbeni štandovi, više noviteta

Posljednji OPTA sajam je bio rekordni događaj, no ni ovogodišnji neće zaostati barem što se tiče njegove veličine. Dolaze nove tvrtke, a neki redovni izlagači koji smatraju OPTA-u najvažnijim susretom s poslovnim partnerima će imati veće štandove. Na primjer, štand tvrtke SAGITTA Brno će biti 25% veći. “Na ovaj način želimo ponuditi svim strankama koje posjete naš štand tijekom sajma odgovarajući prostor za rad, koji će se iskoristiti do posljednjeg centimetra kvadratnog”, obećava tajnik tvrtke Jaroslav Majerčík. SAGITTA je pripremio dizajnerske poslastice kao što su neobični modeli sunčanih naočala LACOSTE i JOOP ili novi asortiman luksuznih muških okvira DAVIDOFF PRESTIGE izrađen od čistog titana pozlaćenog 24-karatnim zlatom. Novost će biti marka okvira za naočale LEVIS.
Ni vodeći predstavnici Češkog i Srednje-Europskog tržišta očne optike neće izostati tako da će Dvorana 5 imati najbolje od očne optike prisutno na priredbi. Posjetitelji će se također upoznati s nekim novim i atraktivnim markama u stilovima naočala. Tvrtka EXTEL CZ će predstavit marku NBA dizajniranu za djecu, tinejdžere i muškarce koji cijene markirani logo NBA (National Basketball Association). Tvrtka MARE želi privući posjetitelje novom kolekcijom okvira za naočale NIKO3 pružajući korisnicima maksimalnu udobnost i povrh toga anti-alergične okvire. Na štandu tvrtke OPTISSIMO će biti predstavljeni okviri za naočale francuske marke KIPLING – originalno namjenjeni mladim djevojkama i ženama. Optičari će se također upoznati s novom ponudom tvrtke ALTA koji, prvi put u Češkoj, popravljaju metalne okvire primjenom laserske tehnologije.
U kategoriji sunčanih naočala tvrtka DANAE CZ nudi novu kolekciju marke SUNZONE Polarized s acetatom i nehrđajućima čeličnim okvirima, kvalitetnim polarizacijskim lećama i jednostavnim dioptrijskim spojem leća. Marka sunčanih naočala Rip Curt će imati svoju premijeru na češkom tržištu; biti će predstavljena na štandu firme K+L Trading. Tvrtka Metzler International će predstaviti kolekciju sunčanih naočala Bruno Banani karakterističnih upadljivih oblika i modela. Nova tehnologija stvaranja HD boje omogućuje neobičnu raznolikost.
Također, izlagači korekcije leća i instrumentalne tehnologije će imati novosti na priredbi. Tvrtka ESSILOR-OPTIKA će slaviti, na sajmu, 50. obljetnicu osnutka i stalno poboljšanje njihovih multifokalnih leća VARILUX. Također će predstaviti svoj novi, potpuno individualizirani model VARILUX IPSEO, tehnologiju VARILUX PHYSIO SHORT dizajniranu za niske okvire i novu izglađenu površinu CRIZAL Forte. Tvrtka GEODIS BRNO će imati potpuno novi automatski aparat TRK 1P na priredbi kojim se žele upisati na TOP OPTA natjecanje. Aparat sadrži jedinstvenu četverostruku kombinaciju pahimetra, sonometra, refraktometra i keratometra, predstavljajući većinu suvremenih tehnologija u beskontaktnim mjerenjima.

Glavna tema: SPORT I VID

Posljednji OPTA sajam je privukao povećanu pozornost na djecu, a ovogodišnji cilj je usmjeren na ne manje važnu ciljanu skupinu kupaca – sportaše. U suradnji s stručnim partnerima, kao glavna tema je odabrana Sport & vid predstavljajući sve što potpomaže kvalitetan vid tijekom sportskih i zabavnih aktivnosti. Sajam je također prilika da se populariziraju noviteti u ovom brzo-razvijajućem ali još uvijek pomalo zapostavljenom području. “Dizajniranje leća za naočale je prošlo revolucionarni razvoj zajedno s lećama naočala visokih dioptrija. Današnji materijali su sigurni, a neki od njih gotovo i neslomljivi, što je prednost za sportaše. Također su okviri za naočale posebno prilagođeni raznim vrstama sportova. Druga mogućnost je korekcija kontaktnim lećama koje su, međutim, pogodne samo za određene poremećaje vida… Mnogo je naočala i pomagala za dobar vid za vrijeme sportskih aktivnosti, ali znanje o njihovom postojanju i korištenju je do sada bilo veoma siromašno” kaže Vilém Rudolf, čuveni istraživač Sjevernog pola i član Izvršnog odbora Udruge čeških Optičara i Optometrista (SČOO). I što on očekuje od sajma? “Bavim se vidom za vrijeme sportske aktivnosti već mnogo godina i cijenim što je ova tema postala ključni program OPTA 2009. Mislim da će mnogi kolege steći nove informacije o korekciji vida u sportu koji je sastavni dio našeg života.”

Na sajmu OPTA 2009, naočale i vizualna pomagala za sportaše će biti direktno naglašena na štandovima pojedinih izlagača, po posebnoj oznaci ili lokacijom na odvojenom izložbenom stolu. Istaknutom temom će se također baviti na natječaju za najbolje izloške na sajmu TOP OPTA 2009 koji pokreće dvije nove nezavisne kategorije: “sportske naočale” i “sunčane naočale”. Ostale četiri kategorije TOP OPTA 2009 natjecanja su leće za naočale, okviri, kontaktne leće te aparati i tehnologije za očnu optiku i oftalmologiju. Rezultati natjecanja će biti objavljeni na službenom otvorenju sajma, odnosno u petak, 27. veljače u 10:00h  i najuspješniji izlošci će se predstavljati na štandu Udruge Čeških optičara i optometrista tijekom cijelog trajanja sajma.

 

OPTA će biti poboljšanog međunarodnog karaktera nego ikada prije u prošlosti

Interes stranih stručnjaka u sajam OPTA konstantno raste. Prošle godine je svaki peti od 6548 registriranih kupaca bio iz inozemstva, strani posjetitelji su došli iz 40 zemalja. Bili su zainteresirani ne samo za novosti koje je izložilo više od 200 tvrtki na istom mjestu, nego i za jedinstvenu priliku za raspravu o aktualnim problemima u ovom području, uključujući i budućnost edukacije o ovoj grani.

Uspješna tradicija međunarodnih susreta profesionalaca održanih na OPTA zahvaljujući SČOO, nastavlja se i ove godine. Prošle godine je održan prvi Cjeloeuropski kongres u povijesti – TUPO (Projekt zbližavanja Optometrijskih sveučilišta) s ciljem suradnje fakulteta koji poučavaju optometriju. Ovom ekskluzivnom susretu je prisustvovalo 128 stručnjaka iz 28 zemalja i njegovi rezultati su procijenjeni na Europskom vijeću optike i optometrije ECOO na proljetnoj sjednici. Vijeće je također povjerilo SČOO-u organizaciju drugog kongresa koji će se baviti pripremom za stvaranje prvih Europskih optometrijskih sveučilišta. Drugi trodnevni Cjeloeuropski kongres će se održati u Ekshibicijskom centru u Brnu tijekom sajma OPTA 2009 i ugostiti će oko 150 profesionalaca iz 30 zemalja.
Programu kongresa će također prisustvovati predsjednici stručnih udruga očne optike i optometrije iz država srednje i istočne Europe. Ovom prigodom će se održati poslovni sastanak na kojem će se baviti problematikom njihove bliže suradnje u svrhu razmjene informacija, iskustava i zajedničke potpore u uspostavljanju međunarodnog stručnog sajma očne optike za područje srednje Europe. Pozvani su predsjednici udruga očne optike iz Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Ukrajine, Slovačke i Češke.

Kao i prošle godine, i ovaj put će OPTA biti “čehoslovačkog” karaktera. Zahvaljujući bliskoj suradnji sa Slovačkim optičkim društvom – partnerom na OPTA sajmu – Slovački optičari mogu iskoristi priliku za autobusne izlete u Ekshibicijski centar u Brnu. Pozivnice za sajam su poslane na 8000 adresa potencijalnih stručnih posjetitelja u 39 zemalja, štoviše, u Poljskoj i Mađarskoj se dogodilo da je još više posjetitelja pristiglo.

Informacije za posjetitelje

Radno vrijeme sajma je produženo od posljednjeg puta. Petkom i subotom od 9:00 do 19:00. Cjelodnevna ulaznica stoji 200 CZK, za studente i učenike samo 100 CZK . Registrirani posjetitelji će platiti 150 CZK za cjelodnevnu ulaznicu i 300 CZK za cijelo vrijeme trajanja priredbe. Sve veća prednost je i pred-registracija na internetu (www.opta.cz) zahvaljujući kojoj se može kupiti jeftinija cjelodnevna ulaznica za 100 CZK. Ulaznica registriranih posjetitelja može se također koristiti kao karta u gradskom javnom prometu.

Vezano uz glavnu temu SPORT & VID, organizatori sajma su pripremili zanimljivu novost. U zoni za opuštanje u Dvorani 5 posjetitelji će moći igrati stolni tenis, košarku, golf ili hokej.