Osobe sa neizlječivim vidnim problemima ranije umiru

Vidni problemi koji se ne mogu korigirati dovode do povećanog rizika od smrti za osobe u dobi od 49 do 74, pokazuje novo istraživanje…

Istraživači u Australiji su izvijestili da veći rizik od umiranja može biti povezan sa neizlječivim oštećenjima vida, a poveznica je istaknutija kod pojedinca ispod 75-e godine starosti.
Istraživanje, koje je predvodio Michael Karpa na Westmead Millennium Institutu u Sydneyu, je također pokazalo da su pojedinci sa nezlječivim vidnim problemima više vjerovatno ženskog spola, u dobi od 75 godina i više, te manje tjelesne težine.
Znanstvenici su analizirali podatke iz prethodnog ‘Vidnog istraživanja Blue Mountains’, koje je ispitivalo oštećenja vida u 3.654 sudionika u dobi od 49 godina i više u razdoblju od 1992. do 1994. Istraživanje je zatim ponovno provelo pregled sudionika pet i deset godina kasnije kako bi procijenili vezu između oštećenja vida i rizik od smrti kako su sudionici starili.
Autori izvješća su napisali: “U zaključku, istraživanje potvrđuje da je oštećenje vida povezano sa povećanim rizikom od svih uzroka smrtnosti. Poremećaj u hodanju može predstavljati značajan neizravan put do smrtnosti za osobe s oštećenjima vida, a prilagođavanje za ovaj faktor u statističkoj analizi može se primjeniti za indirektni učinak oštećenja vida na rizik od smrtnosti. Utjecaj oštećenja vida na smrtnost bi mogao zapravo biti i veći nego što je izvještavano u prethodnim istraživanjima koji su koristili tradicionalne statističke modele.”

Izvještaj je objavljen u listopadskom broju Arhiva oftalmologije.

Preuzeto iz: www.optometry.co.uk