Otkriven centar u mozgu odgovoran za 3D percepciju

Izbjegavanje udarca ili bačenog koplja od ljudskog mozga zahtijeva sposobnost obrade 3D pokreta, a percepcija trodimenzionalnog objekta u kretanju ključna je za opstanak. S druge strane, dovela je i do mnogih zabavnih 3D filmova…

Neuroznanstvenici sa Sveučilišta u Texasu su pomoću posebno razvijenog računalnog programa i fMRI uređaja (funkcionalne magnetske rezonancije) koji skenira mozak otkrili gdje i kako mozak obrađuje 3D pokrete.
To se događa u području mozga iza ušiju za koje se dugo mislilo da je odgovorno za obradu dvodimenzionalnih kretnji (gore, dolje, lijevo i desno). Područje poznato kao MT+ je toliko dobro proučeno da su znanstvenici dosad smatrali da se 3D pokreti zasigurno negdje drugdje obrađuju.
“Naše je istraživanje pokazalo da smo velik broj važnih funkcija povezanih s percepcijom 3D pokreta u području MT+ regije ranije možda previdjeli. S obzirom na to koliko mnogo već znamo o regiji, naše istraživanje pruža jake dokaze o tome kako mozak obrađuje 3D kretnje”, izjavio je Alexander Huk, profesor neurobiologije i jedan od autora studije.
Za potrebe studije, Huk je sa suradnicima proučavao mozgove ljudi dok su gledali 3D vizualizacije za vrijeme nepokretnog ležanja od jednog do dva sata u MRI uređaju opremljenom prilagođenim sustavom stereovizualnih projekcija.
Skeniranje MRI uređajem otkrilo je da je područje MT+ imalo intenzivnu živčanu aktivnost kad su sudionici percipirali objekte (u ovom slučaju, male točke) koje se kreću prema i od njihovih očiju.
Test je otkrio i kako MT+ područje obrađuje 3D kretnje: simultano prevodi dva tipa signala koji dolaze od objekata u kretanju. Dolazi do nepodudarnosti između onoga što vide lijevo i desno oko, što se naziva binokularnim disparitetom (što lako možete provjeriti tako da naizmjence zaklapate lijevo pa desno oko – primjetit ćete da se čini kao da se objekti pomiču).
U slučaju objekata u kretanju, mozak izračunava promjenu u ovoj nepodudarnosti u vremenu. U isto vrijeme, objekt koji direktno ubrzava prema očima kretat će se preko mrežnice lijevog oka s desna nalijevo, a preko mrežnice desnog oka s lijeva nadesno.
“Mozak koristi oba ova načina za zbrajanje 3D kretnje, a pritom traži promjenu u položaju tijekom vremena, te vidi nasuprotne kretnje koje padaju na dvije mrežnice. Obrada  podataka se u konačnici događa u regiji MT+”, dodaje Huk.
“Koga briga ako se tigar ili koplje pokreću s lijeva nadesno? Za nas je najvažnije ono što se kreće direktno prema nama. Sada napokon počinjemo razumjeti gdje se obrada takvih pokreta događa u mozgu”, komentirao je Lawrence Cormack, profesor psihologije.

Preuzeto iz: www.biologija.com.hr, napisala: Jelena Likić