‘Pametne’ naočale vam otkrivaju što vidite

Nove high-tech naočale prate vaš pogled i daju vam prikaz informacija o onome što gledate, što bi običnu šetnju niz ulicu moglo učiniti puno zanimljivijom…
Istraživači u Finskoj su napravili prototip naočala koje se spoje na malo ručno računalo i dohvaćaju podatke iz baze podataka.

 

“Naočale prepoznaju ljude i neke predmete koje vidite, i nude vam, ako ste zainteresirani, više informacija o njima”, rekao je koautor studije Samuel Kaski, direktor Helsinškog Zavoda za informacijske tehnologije pri Sveučilištu Aalto.
“Podaci se prikazuju na unutarnjoj strani leće, ali na takav način da se čini kao da su vani u stvarnom svijetu.”
Znanstvenici predviđaju buduće verzije ovih naočale koje će se moći sinkronizirati s bežičnim internetom za dohvat informacija. Naočale bi uvećavale predmete i ljude u okruženju nositelja, i koristile bi softver umjetne inteligencije kako bi shvatile njihovu važnost za nosioca naočala. Iskustvo bi bilo kao pretraživanje interneta bez upisivanja upita.
Ovo otvara vrata nekim zanimljivim mogućnostima: Na primjer, možete pronaći informacije o nekome koga vidite po prvi puta ili proučiti sastojke određene hrane u trgovini samim gledanjem u nju.
Nakon što je informacija preuzeta, prikazuje se na malenom, transparentnom ekranu koji se nalazi blizu očiju osobe koja nosi naočale. Tekst i slike kao da lebde iznad ili u blizini objekata koje nosioc gleda.
U stvarnom i virtualnom svijetu ovo se zove proširena stvarnost, a neke aplikacije na pametnim mobitelima već mogu pružiti slabiju inačicu ovoga.
Kaski optimistično tvrdi da će high-tech leće njegovog tima biti komercijalno dostupne u pet do 10 godina. Zajedno sa svojim kolegama, Kaski će detaljizirati njihovo otkriće u nadolazećem broju časopisa Virtual Reality.