pametnitelefon za slijepe - naslovna

Pametni telefon za slijepe i slabovidne

pametnitelefon za slijepe - naslovnaIz Indije stiže prvi pametni telefon za slijepe i slabovidne…
Poruka na zaslonu ovog mobitela odmah će se pretvoriti u ‘dodirljivi sadržaj’ napisan Brailleovim pismom. Njegova će cijena kad dođe na tržište iznositi oko 185 dolara
Zahvaljujući inovatorima iz Centra za inovacije, inkubacije i poduzetništvo u indijskom gradu Ahmedabadu, slijepi i slabovidni ljudi uskoro će na svojim pametnim telefonima moći čitati elektroničku poštu i SMS-ove.

Riječ je o prvom “smartphoneu” na svijetu koji primljeni tekst ili aplikaciju na zaslonu odmah čim ih primi pretvara na Brailleovo pismo.
– Zaslon, na čijem smo modelu radili pune tri godine, prilagodili smo slijepim i slabovidnim ljudima – rekao je indijski izumitelj Sumit Dagar i dodao kako bi novi pametni telefon, za koji još nisu osmislili naziv, trebao imati sve elemente sadašnjih pametnih telefona.
– Spajat će se na internet, a slušalice i snažni zvučnici bit će standardna oprema ovog telefona – dodao je Dagar, koji se nada da će njihov pionirski uređaj, čiji se prototip ispituje na Institutu za oči u indijskom Hyderabadu, pustiti u prodaju do kraja ove godine.

Preuzeto iz: www.24sata.hr