Pametni telefoni kvare vid

Buljite li previše u ekran? Ovo bi trebalo zabrinuti imalo pametne korisnike pametnih telefona…

Nakon što su ranija istraživanja pokazala da pametni telefoni zapravo zaglupljuju, stižu nove loše vijesti za korisnike ovih uređaja. Gledanje u ekrane pametnih telefona oštećuje vid.
Od 1997. godine, kada su na tržište lansirani prvi pametni telefoni, broj kratkovidnih osoba porastao je za 35 posto. Prema procjenama stručnjaka, u narednih 10 godina zbog korištenja pametnih telefona bit će kratkovidno više od polovice stanovnika razvijenog svijeta.
Zabrinjavajuće podatke iznio je osnivač očne klinike Focus David Allamby.

 

Ovaj očni kirurg tvrdi da korištenje smartphonea oštećuje vid.”Kako se trend njihovog korištenja povećava, rastu rizici za zdravlje oka”, kazao je Allamby za Daily Mail.

Najugroženija djeca

Naravno, pametni telefoni nisu jedini krivci za oštećenje vida. Tome pridonose i kompjutori te televizori, a posebno su ugrožena djeca koja puno vremena provode koristeći ovaj način zabave.
Problem je što većina korisnika mobitel drži preblizu – tek oko 30 centimetara od lica, a neki i puno bliže. Usporedbe radi, dok se čitanju novine ili knjige na udaljenosti su od 40 centimetara od lica.
Allamby upozorava da je za kvarenje vida ključno upravo to smanjivanje udaljenosti. Naravno, štetno je i to što se previše vremena provede zureći u ekran.
Jedno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da korisnici pametnih telefona u prosjeku dva sata dnevno koriste svoj omiljeni uređaj.

Preuzeto iz: www.net.hr