Špinatom protiv oštećenja vida

Špinat, koji nutricionisti propagiraju kao bogat izvor željeza, mogao bi otkloniti opasnost od pojave jednog od čestih uzroka sljepila…

Skupina znanstvenika s Manchesterskog sveučilišta vjeruje da konzumiranje veće količine špinata može zaštititi oči od makularne degeneracije – nepovratnog oštećenja makule ili žute pjege koja površinski zauzima malen dio mrežnice, a povezuje se sa starenjem.
Svoju pretpostavku temelje na činjenici da špinat i još neke vrste povrća sadrže lutein, kemijsku tvar koja pomaže u stvaranju očnog pigmenta ključnog za zaštitu vida.
Manchesterski tim namjerava provesti daljnje studije o toj teoriji. Makularna degenercija je među vodećim uzrocima sljepila u zapadnim društvima.
Smatra se da, primjerice u Velikoj Britaniji pogađa 12% muškaraca i 29% žena u dobi iznad 75 godina.
Znanstvenici još uvijek nisu utvrdili zašto su neki ljudi podložniiji pojavi makularne degeneracije, no sa sigurnošću tvrde da je bolest povezana s pušenjem, pretilošću te lošom prehranom.
Lutein se osim u špinatu nalazi u kukuruzu šećercu, brokuli i u kelju. Lutein zajedno s kemijskim spojem zeaksantinom čini makularni pigment za koji se vjeruje da štiti makulu od degeneracije.
“Naša dosadašnja istraživanja pokazala su da makularni pigment štiti od pojave makularne degeneracije, no sada želimo ustanoviti ima li konzumiranje povrća bogatog ovim kemijskim tvarima izravan utjecaj na razvoj bolesti”, rekao je voditelj istraživanja dr. Ian Murray.

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr