Pomažu li vitamini zdravlju oka?

Makularna degeneracija, odnosno bolest žute pjege ili centra vida, bolest je koja se javlja s godinama, a vodeći je uzrok centralne sljepoće u populaciji iznad 60 godina. Do nedavno se osim davanja vitamina i prepisivanja povećala nije ništa drugo moglo poduzeti…

Dodavanje omega- 3 masnih kiselina prehrani (i ostalih nutritivnih sastojaka) neće starijim ljudima dati nikakvu zaštitu od glavnog uzroka gubitka vida.
Studije pokazuju da ova bolest zahvaća milijune starijih ljudi samo u Americi i vodeći je uzročnik gubitka vida u razvijenom svijetu (50 posto u Americi).
“Bez saznanja o načinima koji bi mogli usporiti napredovanje stanja, procjenjujemo da će se udvostručiti broj oboljelih od makularne degeneracije u idućih 20 godina”, kaže dr. Emily Chew s američkog instituta za bolesti oka.

Pomažu li vitamini zdravlju oka?

Pisalo se da mješavina vitamina C, E, beta karotena i cinka mogu usporiti nastanak makularne degeneracije. Kako bi potvrdili teoriju, znanstvenici su organizirali petogodišnju studiju nad 4.000 pacijenata u dobi od 50 do 85. Želji su saznati ima li kakvog utjecaja na zdravlje oka dodavanje omega-3 masnih kiselina, luteina i beta karotena prehrani.
Na žalost, studija je zaključila da ovi dodatci neće pomoći u sprečavanju nastanka bolesti ili njenom izlječenju! Istraživači nisu sigurni je li rezultat ovakav zbog stvarnog nedostatka učinkovitosti ili su rezultat nedovoljnih doza, kratkog trajanja liječenja ili oba faktora.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr