Predavanje o bioničkom oku u Poliklinici Svjetlost

Tehnologija implantata temelji se na malom čipu koji se kirurški ugrađuje iza retine, na stražnju stranu očne jabučice.
Dr. Lyndon da Cruz, kirurg koji je izveo devet od 30 izvedenih zahvata ugradnje implantata u oko slijepim pacijentima tzv. bioničko oko, održao je u četvrtak predavanje u poliklinici Svjetlost…

Kako se doznaje, dr. da Cruz je izveo prve ovakve operacije u Engleskoj u Moorfields očnoj bolnici. Operacije su izvršene u sklopu projekta internacionalnog ispitivanja tehnologije, poznatijeg kao Argus II retinalni implantat, koji se već pokazao uspješnim u vraćanju elementarnog vida pacijentima koji su oslijepili zbog, primjerice, makularne degeneracije ili retinitis pigmentoze.

Do gubitka vida dolazi najčešće prilikom ozljede oka ili degenerativnih bolesti. U pokušaju da omoguće povratak vida u tim slučajevima, istraživači koji rade na projektu Boston Retinal Implant Project stvorili su bioničko oko koje može povratiti vid osobama koje su izgubile vid zbog degenerativnih promjena povezanih sa starošću.

Bioničko oko pomaže osobama koje su nekad vidjele
Tehnologija implantata temelji se na malom čipu koji se kirurški ugrađuje iza retine, na stražnju stranu očne jabučice. Ultra-tanka žica učvršćuje oštećeni očni živac, a služi prijenosu svjetla i slika u mozak gdje se one procesuiraju. Osim ugrađenog čipa i žice, u samom oku nema drugih uređaja. Na posebnim naočalama koje će pacijent trebati nositi nalazi se malena kamera s odašiljačem koji šalje slike na čip ugrađen iza retine.
Znanstvenici objašnjavaju da će bioničko oko pomoći onim ljudima koji su jednom mogli vidjeti jer njihov mozak zna kako procesuirati vizualne informacije. No, oni koji su rođeni slijepi, nažalost, nemaju potrebne neurološke preduvjete za procesuiranje dobivenih podataka preko žice. Isto tako, optički živac mora barem djelomično biti funkcionalan jer u suprotnom podaci neće moći biti u potpunosti procesuirani.

Znanstvenici ne odustaju od napretka
Istraživači priznaju da ovo otkriće ima određena ograničenja i da neće povratiti savršen vid. Međutim, sigurni su da će pomoći ljudima utoliko što će ipak moći dobiti dojam okoline koja ih okružuje. S malo sreće, tehnologija će omogućiti slijepima da prepoznaju lica drugih ljudi.
Lyndon da Cruz, kirurg specijaliziran za operacije stražnjeg dijela oka koji je izveo ove operacije uz pomoć svog tima, rekao je da su operacije bile uspješne, a njegovi se pacijenti oporavljaju vrlo dobro. On sam je sretan što je bio dio programa koji je razvio tehnologiju za povratak vida onima kojima je to, do sada, bilo nemoguće.
Istraživači ne misle stati na ovome, nadaju se da će uspjeti stvoriti kameru veličine graška koju bi mogli ugraditi u očnu jabučicu, zamjenjujući prirodno tkivo umjetnom tehnologijom.

Preuzeto iz: www.javno.hr