Predstavljena Biblija za slijepe osobe u Daisy formatu

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa Zaklada »Čujem, vjerujem, vidim« predstavila je danas Bibliju u Daisy (Digital Accessible Information System) formatu…

Daisy format omogućuje slijepim osobama da pretražuju knjige na isti način kao što to mogu osobe koje vide.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa Zaklada »Čujem, vjerujem, vidim« predstavila je danas Bibliju u Daisy (Digital Accessible Information System) formatu, koji omogućuje slijepim osobama da pretražuju knjige na isti način kao što to mogu osobe koje vide.

Uz pomoć te »digitalne zvučne slike« slijepe osobe mogu pretraživati knjige po dijelovima, poglavljima, naslovima, stranicama, rečenicama i redcima kao najmanjim jedinicama, rekao je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade »Čujem, vjerujem, vidim«.

Biblija u tom formatu pretražuje se pomoću uređaja, pomagala u vrijednosti oko tri tisuće kuna, koji slijepim osobama donira HZZO preko Hrvatskog saveza slijepih, koji je namijenjen isključivo slijepima i neće biti komercijaliziran, napomenuo je Hrkač.

Zaklada se financira od prodaje zvučnih izdanja i donacija, no redovito aplicira i na razne natječaje, a s obzirom na nedostatnost sredstava upitno je hoće li ove godine, s obzirom na visoku cijenu štanda, moći sudjelovati na »Interliberu«

Naglasivši kako su svi načini prilagodbe tiskanih knjiga za potrebe slijepih osoba, od snimanja zvučnog zapisa do digitalizacije, vrlo skupi, Hrkač je na prigodom promocije Biblije uputio zamolbu hrvatskim nakladnicima da uz tiskane knjige objavljuju i CD sa zvučnim zapisom, kako bi slijepim osobama bilo omogućeno da, kao i svi, mogu u knjižarama kupiti knjige koje žele.

Biblija u Daisy formatu prilagođena je zvučna Biblija snimljena u mp3 formatu, koju je Zaklada objavila 2008. Ona ima jedanaest nosača zvuka i sadrži istu podjelu kao tiskano izdanje Jeruzalemske Biblije. Osim Biblije, Zaklada je u Daisy formatu, a u povodu pastirskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, objavila knjigu »Svjetlo svijeta«.

Zakladi »Čujem, vjerujem, vidim« cilj je pomagati mladim osobama s invaliditetom u edukaciji i obrazovanju, te slijepim osobama nabaviti knjige koje nisu dostupne u Knjižnici za slijepe, bez obzira na tematiku. Svaka slijepa osoba koja želi imati Bibliju u novom formatu može se obratiti Zakladi na e-mail zakladacvv@gmail.com ili na telefon    01/5602654.

Po Hrkačevim riječima, Zaklada se financira od prodaje zvučnih izdanja i donacija, no redovito aplicira i na razne natječaje, a s obzirom na nedostatnost sredstava upitno je hoće li ove godine, s obzirom na visoku cijenu štanda, moći sudjelovati na »Interliberu«.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada i na taj dan se javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Preuzeto iz: www.vjesnik.com