Predstavljene kontaktne leće za životinje

Njemačka kompanija je proizvela  kontaktne leće rađene po mjeri za životinje, uključujući nosoroge, trkaće konje i male kućne ljubimce koji pate od katarakte…

‘S & V Tehnologies’ su savršeno umetnuli psima vodičima za slijepce, konjima, medvjedima i većim stvorenjima,  akrilne intraokularrne leće, vraćajući im vid.
Operacije implantacije leće mogu biti izvedene samo od strane veterinara koji su prošli specijalističku obuku.
Budući da su leće  pokrenute prošle godine, tvrtka je objavila istraživanja u Svijetu mora u San Diego o morskom lavu koji je imao poteškoća s izvedbom zbog nekoliko puta ponovljenog mutnog vida; u australskom parku prirode vezano uz slijepog klokana i u rumunjskom zološkom vrtu o lavici s oštećenjem vida.
Šef tvrtkinog veterinarskog odjela, Ingeborg Fromberg je rekao: “Katarakte općenito znače sljepoću za životinje, za razliku od ljudi. A budući da životinje imaju kratak životni vijek, to znači gubitak kvalitete života u većem dijelu njihovog života.
“Kada je nešto uznemirujuće za životinju, kad nemaju dobar pregled svoje okoline, mogu postati agresivni ili nepredvidljivi ili se mogu potpuno povući.”
Iako operacija i kasniji pregledi mogu koštati i tisuće funti, postupak se često isplati za životinje koji su  oslijepile i za njihove vlasnike, tvrtka je objasnila.
Posebne leće koji apsorbiraju UV zrake mogu također biti korištene za pomoć konjima koji pate od  ‘sindroma treskanja glavom’ – bolne i ugrožavajuće bolesti.

Preuzeto iz: http://www.otmagazine.co.uk