Pregled očiju

Koji su dijelovi pregleda očiju?

Pregledi očiju: što očekivati?

Pregled očiju jedan je od najboljih načina da se zaštiti vid jer može otkriti očne probleme u samome početku, kad ih je još lako liječiti. Redoviti pregledi oka mogu vam pomoći da na vrijeme ispravite ili se prilagodite promjenama vida. Pritom će vas vaš oftalmolog savjetovati kako zaštititi vid ili ublažiti očne smetnje.

Znanstvena

Što sve obuhvaća pregled očiju?

Sveobuhvatan pregled očiju uključuje niz pretraga za procjenu vašeg vida i potvrdu postojanja očnih bolesti. Niti jedna od tih pretraga nije bolna. Vaš oftalmolog će možda koristiti vama neobične instrumente, usmjeravati blještava svjetla pravo u vaše oči ili tražiti od vas da gledate kroz gotovo beskonačan niz leća. Svakom od tih pretraga ispituje se neki drugi aspekt vašeg vida.

Pregled oka obično započinje pitanjima o povijesti bolesti i bilo kakvim tegobama u vezi očiju koje možda osjećate.

Nakon toga, oftalmolog pomoću posebne svjetiljke radi brzi pregled oka, da bi utvrdio jesu li su vanjski dijelovi oka urednog izgleda i normalne funkcije.

Potom se mjeri vidna oštrina, ispituje se jesu li vam potrebne naočale, te ima li kod vas kakvih znakova očnih bolesti.

Određene dijelove pregleda, kao što je uzimanje povijesti bolesti i početni pregled oka, može obaviti medicinska sestra koja pomaže oftalmologu.

Uobičajene pretrage tokom pregleda oka

Pregled oka obuhvaća mnogo više od ispitivanja samog vida. Također, ako se pregledom utvrdi da trebate naočale, odredit će se jakost naočalnih leća koje će vam omogućiti oštriji vid. Dodatnim pretragama procjenjuju se izgled i funkcija svih dijelova oka.

Ispitivanje funkcije očnih mišića

Ovom pretragom ispitujemo mišiće koji pokreću oči, tražeći njihovu moguću slabost ili lošu kontrolu od strane živaca koji upravljaju njihovim pokretima.

Oftalmolog promatra vaše oči dok ih pomičete u osam različitih smjerova prateći kretanje nekog predmeta, na primjer kemijske olovke.

Ispitivanje vidne oštrine

Vidna oštrina je sposobnost vida da jasno vidi dvije odvojene točke. Ovom pretragom se ispituje koliko jasno možemo vidjeti sa neke udaljenosti. Oftalmolog će od vas tražiti da pročitate različita slova ispisana na ploči udaljenoj šest metara od vas. Veličina slova na ploči smanjuje se odozgo prema dolje. Pokrit ćete jedno oko i čitati na glas, a zatim ćete isto ponoviti s pokrivenim drugim okom.

Ispitivanje refrakcije oka

Refrakcija oka je lom svjetlosti prilikom prolaska svjetlosti kroz rožnicu i leću. Ispitivanje refrakcije oka omogućuje vašem oftalmologu da odredi najbolju kombinaciju leća za ispravljanje refrakcijske pogreške, to jest, koje vam omogućavaju najoštriji vid. Ukoliko ne trebate korekcijske, leće, to jest, ako nemate refrakcijsku grešku oka, nije potrebno niti ispitivanje refrakcije oka.

Oftalmolog će možda koristiti metodu koja se zove skijaskopija. Pritom oftalmolog sjedi nasuprot ispitanika i ogledalom u oko usmjerava svjetlost koja dolazi iz svjetiljke iza glave ispitanika. Kroz otvor tog ogledala promatra odraz svjetla iz zjenice i kretanje tog odraza. Koristeći pritom različite leće, određuje se veličina refrakcije. Ponavljajući tu radnju nekoliko puta, pronalazi se kombinacija leća koja omogućuje najoštriji vid. Kao priprema za skijaskopiju, potrebno je ispitaniku prethodno raširiti zjenice ukapavanjem posebnih kapi (npr. atropin, homatropin…)

Danas su u upotrebi i kompjuterizirani refraktometri. Za njih obično nije potrebno prethodno proširivanje zjenica.

Ispitivanje vidnog polja (perimetrija)

Vidno polje je područje koje vidimo dok gledamo ravno naprijed bez pokretanja očiju. Perimetrijom ispitujemo granice vidnog polja te postojanje ispada vidnog polja, a osobito u područjima perifernog vida, to jest u rubnim područjima vidnog polja.

Postoji više različitih načina ispitivanja vidnog polja:

 • Ispitivanje vidnog polja konfrontacijom

Oftalmolog sjedi ispred vas i zamoli vas da rukom pokrijete jedno oko. Zatim pogledom pratite njegovu ruku koju pomiče od periferije prema sredini. Naglas recite kad ste ugledali njegovu ruku.

 • Kampimetrija

Sjedite na maloj udaljenosti od projekcijskog platna i gledate u središte kružića koji je na njemu prikazan. Kažete kad ste primijetili pojavu tog kružića.

 • Automatska perimetrija

To je perimetrija koja se izvodi uz pomoć kompjutera. Oftalmolog ili medicinska sestra koriste kompjuterski program kojim se prikazuju mali bljeskovi svjetla dok gledate kroz određeni instrument. Pritisnete tipku kada uočite bljesak. Kompjuter bilježi vaše reakcije i ispisuje ih na papir. Tako nastane grafički prikaz, ili svojevrsna mapa vidnog polja.

Mapa vidnog polja pomaže oftalmologu da ustanovi imate li kakvih ispada u vidnom polju. Izgled tih ispada na mapi vidnog polja je za neke bolesti vrlo karakterističan.

Biomikroskop

Biomikroskop je mikroskop kojim se uz pomoć snažnog svjetla dobiva uvećana i osvjetljena slika prednjeg dijela oka. Biomikroskop se koristi za pregled rožnice, šarenice, leće i prednje očne sobice. Prilikom pregleda mogu se koristiti očne kapi koje sadrže boju fluorescein. To je narančasta boja kojom se mogu dobro prikazati povrede, strana tijela i upale rožnice. Suze ubrzo isperu tu boju iz oka.

Pregled mrežnice (oftalmoskopija)

Pregled mrežnice ili oftalmoskopija podrazumijeva pregled očne pozadine, što uključuje mrežnicu, optički disk (to je vidljivi dio očnog živca) i krvne žile koje hrane mrežnicu. Prije ovog pregleda zjenice se moraju proširiti posebnim kapima. Te kapi mogu malo zapeći oko ili izazvati u ustima okus po lijekovima jer se skupa sa suzama cijede kroz suzne kanale u grlo. Nakon kapanja kapi koristi se jedna ili više tehnika za promatranje očne pozadine:

 • Direktna oftalmoskopija

Oftalmolog koristi ručni oftalmoskop te usmjerava snop svjetlosti kroz zjenicu. Prije ovog pregleda nisu uvijek potrebne kapi za širenje zjenice. Ponekad ćete nakon ovog pregleda na nekoliko minuta vidjeti takozvane paslike: vidjet ćete svijetlu mrlju iako vam svjetlo više nije upereno u oko. Ta pojava je normalna i ubrzo prestaje sama od sebe.

 • Indirektna oftalmoskopija

Za ovaj pregled morate leći na krevet za preglede. Oftalmolog pregledava svako oko uz pomoć svjetla koje se nalazi na njegovu čelu, a nalikuje na rudarsku lampu. Na ovaj način se vidi gotovo cijela očna pozadina, a dobivena slika je trodimenzionalna. Kako je ovo svjetlo puno jače od onoga koje se koristi kod direktnog pregleda, vjerovatnije je da ćete vidjeti paslike, ali i one brzo nestaju.

 • Biomikroskopski pregled

Metoda kod koje se koristi biomikroskop skupa s posebnom lećom. Biomikroskop prikazuje mnogo detaljniju sliku očne pozadine u odnosu na direktnu i indirektnu oftalmoskopiju.

Pregled mrežnice traje 5-10 minuta, ali ako ste dobili kapi za širenje zjenice, njihov učinak će nestati tek kroz nekoliko sati. Vid će za to vrijeme biti zamagljen i imati ćete teškoće s izoštravanejm slike. Možda nećete biti u stanju voziti, pa si osigurajte drugi način da dođete kući ili na posao. Ovisno o vrsti posla, možda nećete biti sposobni raditi dok vam se proširene zjenice opet ne skupe.

Tonometrija

Tonometrijom se mjeri intraokularni tlak. Njome otkrivamo glaukom, bolest koja uzrokuje povećan intraokularni tlak i sljepoću. Glaukom se može izliječiti ukoliko je otkriven u ranom stadiju.

Metode koje se mogu koristiti za otkrivanje glaukoma:

 • Aplanacijska tonometrija

Ovom pretragom se mjeri vrijednost sile potrebne da bi privremeno izravnala dio rožnice. Fluorescein, narančasta boja koja se koristi kod biomikroskopije, i ovdje se može koristiti da bi se bolje prikazala rožnica. Također se koriste kapi koje sadrže anestetik. Koristeći biomikroskop, oftalmolog pomiče tonometar na rožnicu. Postupak ne boli, a anestetik se ispere kroz slijedeća dva sata.

 • Nekontaktna tonometrija

Ova metoda koristi dašak zraka da bi se izmjerio intraokularni tlak. Nema instrumenata koji će dirati rožnicu, tako da nije potreban anestetik. Osjećati ćete blagi pritisak na oko, što može biti malo nelagodno, ali traje samo nekoliko sekundi.

 • Pahimetrija

Ovom metodom se mjeri debljina rožnice, koja može bitno utjecati na vrijednost intraokularnog tlaka. Nakon ukapavanja anestetika koristi se instrument koji odašiljanjem ultrazvučnih valova mjeri debljinu rožnice.

Impresijska tonometrija

Kod ovog pregleda pacijent leži, a površina rožnice se anestezira kapima. Oftalmolog vam kaže da podignete ruku iznad sebe i zagledate se u jedan prst. Kad tako umirite pogled, oftalmolog polaže na površinu oka malu spravicu za mjerenje očnog tlaka. Samo mjerenje traje tek nekoliko sekundi.

Pored ovih osnovnih pretraga i mjerenja, možda ćete trebati još neke dodatne, ovisno o vašoj dobi, povijesti bolesti i riziku za pojavu očnih bolesti.

Kako se pripremiti za pregled oka?

Ako prvi put idete na pregled oka, ili ste prvi put kod novog oftalmologa, očekujte pitanja vezana za povijest bolesti. Odgovori na ta pitanja su od velike važnosti za dijagnostiku bolesti i procjenu rizika za razvoj bolesti. Budite spremni dati konkretne odgovore na slijedeća pitanja:

 • Imate li trenutačno neke očne smetnje?
 • Jeste li u prošlosti imali neke očne smetnje?
 • Da li trenutačno nosite naočale ili kontaktne leće? Ako da, da li ste njima zadovoljni?
 • Jeste li imali nekih zdravstvenih tegoba u zadnjih nekoliko godina?
 • Uzimate li neke lijekove?
 • Imate li alergiju na neke lijekove, hranu ili neke druge tvari?
 • Je li netko u vašoj obitelji imao očnih smetnji kao što su katarakta ili glaukom?
 • Je li netko u vašoj obitelji imao dijabetes, visoki krvni tlak, srčanu bolesti ili bilo kojih drugih zdravstvenih tegoba koje bi mogle utjecati na cijelo tijelo?

Ako nosite kontaktne leće, donesite ih na pregled. Oftalmolog će htjeti provjeriti da li vam te leće najviše odgovaraju. Također ih budite spremni skinuti prilikom određenih pregleda, pogotovo kod te

stova koji koriste fluoroscein jer on oboji i neke vrste kontaktnih leća.

 

Važno!

Uvijek sa sobom na pregled ponesite sve ranije očne nalaze, a također i druge medicinske nalaze koji bi mogli imati veze sa stanjem vaših očiju (npr. laboratorijski nalazi, nalaz dijabetologa, neurologa, kardiologa).

 

Preuzeto sa: www.medri.hr