Pregledajte kapke i otkrijte rizik za srčani udar

Žute nakupine masnoće na kapcima mogu biti rani znak srčane bolesti…

 

Studija koja je uključila gotovo 13.000 osoba pokazala je da oni koji imaju nakupine poznate kao ksantelazme, imaju veću vjerojatnost da u sljedećih 10 godina imaju srčani udar ili umru.

 

Ove nakupinama kolesterola su meke i ne izazivaju bol. Ne ometaju ni vid, a ljudi ih najčešće uklone iz estetskih razloga kod dermatologa. No, čini se da bi oni kod kojih se pojave trebali ići kod drugog specijaliste – kardiologa, piše British Medical Journal.

Najveća veza između nakupine masnoća i srčanih problema bio je kod muškaraca u dobi od 70 do 79. Oni koji su imali ksantelazmu, imali su i 12 posto veći rizik od srčanog udara nego drugi iz iste dobne skupine. Kod žena iz ove dobne skupine rizik je iznosio osam posto, napisala je profesorica Anne Tybjaerg-Hansen, sa Sveučilišta Copenhagen.

Što je ksantelazma?

Ksantelazma je bezbolno žućkasto plosnato izbočenje na medijalnim dijelovima vjeđa. Građena je od nakupina lipoidnih

stanica. Pojava ksantelazme povezuje se sa hiperlipemijom. Osim na vjeđama, ksantelazma se javlja na natkoljenicama i sluznici želuca. Kod više od polovice osoba ova se pojava javlja zajedno s povećanom razinom kolesterola.

Preuzeto iz: www.net.hr