Prva hrvatska kuharica za slijepe i slabovidne

“Od negda za svagda” naziv je kuharice za slijepe i slabovidne autora Ivana Ivkovića koja, sadrži 130 recepata, snimljenih na CD-u…
Prva zvučna kuharica u nas pokriva receptima cijelu Hrvatsku, a osim recepata, autor Ivan Ivković u njoj pojašnjava i neke od kulinarskih pojmova i tehnika. Knjigu drugačijom čini to što je, kako kaže njen autor, prva zvučna kuharica za slijepe i slabovidne osobe u nas. Nekih 500 CD na kojima je snimljenih oko 130 recepata već je izdano za potrebe slijepih i slabovidnih. Ivković kani otići korak dalje, tiskati i knjigu s receptima uz koju će kupci dobiti CD sa zvučnim zapisom, tako da se i senzibiliziraju za problematiku slijepih i slabovidnih, i da CD na koncu mogu pokloniti nekom za koga znaju da ga treba.

Do realizacije projekta došlo je zapravo slučajno. Ivković je profesionalni kuhar, koji već osam godina na Hrvatskom katoličkom radiju vodi kulinarsku emisiju “Kuhajmo zajedno”. Emisija je, veli, nastala u vrijeme kada se u nas mahom govorilo o kompliciranim receptima iz dalekog svijeta. On se odlučio za drugačiji koncept, za propagiranje stare hrvatske autohtone kuhinje. Prva je na meniju radijske emisije bila samoborska greblica. Kroz godine se odvrtjelo 420 emisija, a tek se tu i tamo koji recept ponavljao i to na zahtjev slušatelja poput, primjerice, onoga za štrukle. Da od svega nastane zvučna kuharica “kriv” je Mirko Hrkač, upravitelj i osnivač Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”, koja se bavi i snimanjem zvučnih zapisa i digitalizacijom tiskanih knjiga. Hrkač predlaže da se snimi kuharica i tako slijepima i slabovidnima omogući da dođu do starih recepata. Ivković ideju objeručke prihvaća, bira i prilagođava recepte slijepima i slabovidnima. Oni koji rade na knjizi odriču se honorara, Grad Zagreb daje nešto sredstava, a spomenuta zaklada je izdavač.
Prva zvučna kuharica u nas pokriva receptima cijelu Hrvatsku. Osim recepata, Ivković u njoj pojašnjava i neke od kuharskih pojmova i tehnika. Uvjeren je kako je promoviranje autohtonih hrvatskih jela ono na čemu moramo bazirati našu turističku ponudu. S druge strane i u predgovoru zvučne kuharice ističe se potreba da kuhinja, baš kao nekada, opet bude mjesto u hrvatskim domovima u kojima će se i jesti, i plakati, i smijati.
– Imamo dobru namirnicu, imamo kvalitetne recepte. To je to, veli Ivković.
Prva zvučna kuharica je, kaže Ivković, jako dobro prihvaćena. Za drugu se već radi lektura.

Preuzeto iz: www.usr.hr Autor: Siniša Pavić