Prva pomoć za optičare

Prva pomoć oko kupnje strojeva i instrumenata

Tajna dobivanja opreme i intrumenata koje želite, po vašim uvjetima, je da postavljate puno pitanja, dobivate solidne odgovore i onda se rukujete pod uvjetima koji stvarno odgovaraju vašim potrebama.

Ovo je što preporučamo:

  1. 1. POKUSNI ROK

Osim ako ne uzimate jako širok asortiman, tražite pokusni rok za opremu u svojoj radnji. Ovo bi trebalo uključivati demonstraciju uživo, što se inače radi na izložbenim sajmovima, ali isto tako može biti izvedeno i na licu mjesta. Ujedno tražite lično predavanje, tj. praksu rada na stroju u radnji. Ako pokusni rok istekne prije nego što mislite da možete donijeti kvalitetnu odluku, tražite produženje roka.

2.  POSJET SJEDIŠTU

Razmotrite soluciju posjeta proizvođaču opreme u njihovom sjedištu kako biste vidjeli što veći dio asortimana opreme i instrumenata koji su na raspologanju i isprobali izbor na licu mjesta.

 

3. TEHNIČKA DOSTUPNOST

Tražite detalje kako će se servis obavljati. Pitajte dobavljača koliko imaju zaposlenih servisnih tehničara kako biste se uvjerili da pokrivaju područje koje je vama potrebno. Da li se nalaze u blizini i da li može on/ona doći do vaše lokacije brzo i jednostavno?

4.  SERVISNE MOGUĆNOSTI

Koji koraci su potrebni ako morate vraćati opremu dobavljaču na servis?

Koliki je vremenski period za povratak sa servisa?

Koliki su okvirni troškovi jedne ili druge opcije kad garancija istekne?

Koliko će lako ili teško biti vašim zaposlenicima raditi na tom stroju?

5. GARANCIJSKI UGOVOR

Dobro pročitajte garancijski ugovor dok ne budete sigurni da razumijete sve ˝cake˝ ugovora. Točno šta se događa kad garancija istekne?

Ako postoji produženje garancije, pazite da odgovara vašim potrebama i da je isplativo prije prihvaćanja.

6. PREPORUKE

Uvijek tražite preporuke, ne samo od dobavljača nego i od prijatelja, kolega, sa sajmova, kroz reklame na internetu i bilo kojeg drugog izvora. Prikupite recenzije koje uključuju izvedbe opreme, dostupnost dijelova i stručno mišljenje.

7. ULOŽENO I DOBIVENO

Morate znati šta ćete točno raditi i tražiti opremu koja zadovoljava te uvjete. Današnji strojevi imaju konfiguraciju poput bušenja, poliranja, izrade utora u jednom i puno više. Procijenite kakve poslove ćete obavljati sad, a kakve u narednih pet godina i budite sigurni u kupnju opreme koja će obuhvatiti sve segmente vašeg poslovanja.

8. OCJENA CIJENE

Nemojte kupiti samo zbog cijene. Možete krivo procijeniti jer možda baš ta oprema ima manju iskoristivost u odnosu na tip posla na koji ste se fokusirali pa ćete više dati nego dobiti. Raspitajte se o svim mogućnostima plaćanja i razmotrite parametre cijena prije potpisivanja ugovora.

9.  REPUTACIJA

Ako dobavljač ima dobar ugled, učinit će sve da taj ugled i zadrži.

Ako je ugled upitan, ne gubi puno ako manje gleda na vaše potrebe. Postavljajte pitanja i ne gledajte samo opremu nego i dobavljačku firmu.

10. PRAĆENJE ZBIVANJA

Da li ćete biti u mogućnosti raditi stalno sa istim ljudima? Solidna poslovna veza je jako važna. Pitajte kako se firma misli razvijati i samim time održati vaše poslovno partnerstvo.

Dobro vođene firme razumiju izazove proizvodnje i posjeduju znanje kako bi pružili stalne izvore dijelova i omogućili dobar servis. Gledajte na dugoročno partnerstvo.

11. SIGURNOST

Trebate osjećati sigurnost u firmu i svoju kupnju. Kad to imate, vaš posao će se razvijati i zabrinutost oko uloženog će biti olakšana. Ako ste sve obavili i još niste sigurni, razmotrite drugog dobavljača. Ako još uvijek niste sigurni, razmislite o vlastitoj dobavljačkoj firmi J

Upravo da vama olakšamo stvorili smo ovu sekciju Recenzija opreme, zato nemojte se ustručavati postavljati pitanja, a mi ćemo se truditi dati što bolje odgovore.