Prva teška operacija oka bez rezova i šavova

REVOLUCIONARAN ZAHVAT I U HRVATSKOJ
Prva teška operacija oka bez rezova i šavova
Dr. Borna Šarić izvodi operaciju tehnikom koja je prije samo tri mjeseca predstavljena u svijetu medicine

  
Koliko se god kirurgija bez rezanja i bez šavova u operacijama stražnjeg segmenta oka – u tzv. vitroretinalnoj kirurgiji – posljednjih godina razvijala, svaka se zahtjevnija operacija, zbog teže patologije stražnjeg segmenta oka, nije donedavno mogla obaviti bez otvaranja bjeloočnice i vanjskog omotača oka, tzv. spojnice, dijela oka gdje vidimo sićušne krvne žile.

Operacija oka bez rezova i šavova

Zahvaljujući novoj kirurškoj metodi, prije nekoliko mjeseci u velikim je oftalmološkim centrima u svijetu krenula bešavna kirurgija stražnjeg segmenta oka i u slučajevima koji zahtijevaju uvođenje u oko snažnih instrumenata – uvodi nas u ovu medicinsku oftalmološku priču dr. Borna Šarić, vitroretinalni kirurg iz Bolnice “Sveti Duh” u Zagrebu.

Inovacija dr. Claesta
U svibnju prošle godine na najvećem svjetskom stručnom skupu vitroretinalnih kirurga u Frankfurtu, dr. Claest iz Belgije prvi je put predstavio svoju tehnološku inovaciju operacijskog sustava za ulazak u oko, koji se temelji na instrumentima čiji je promjer 0,9 milimetara, objašnjava nam dr. Šarić, koji je među rijetkim kirurzima u europskim razmjerima koji se bave kirurgijom oka bez rezanja i bez šavova i pri zahtjevnijim operacijama.

– Instrumenti promjera 0,9 milimetara imaju moć snažnog usisavanja, rezanja i brzine rezanja svega što treba eliminirati duboko iz pozadine oka. Golem je pomak to što se oni danas mogu koristiti u kirurgiji “kroz rupice na oku”. Dr. Claest je, naime, dizajnirao valvule sa čepom koje su montirane na troakar, instrument koji se ubodom, pod određenim kutom, uvede u oko poput šićušnoga koplja – objašnjava dr. Šarić i nastavlja:

Metalni kanalić
– U oku je sada metalni kanalić koji je otvorio komunikaciju između vanjskoga svijeta i unutrašnjosti oka i ostaje u oku tijekom operacije. Kroz tu se rupicu ulazi duboko u oko i uz pomoć snažnih instrumenta kirurg pod mikroskopom obavlja sve što je potrebno. Ali da nema valvula, koje su najbitniji dodatak tome sustavu, operacija kroz rupicu na oku ne bi bila moguća. Sadržaj oka bi iscurio – kaže dr. Šarić.

Za ilustraciju opisuje:

– S rupicom na gumi automobila možete se dovesti od Zagreba do Rijeke, s velikom rupom na gumi vožnja će biti kratka jer će se guma brzo isprazniti.

– A rupa od 0,9 milimetara za oko je golema. No, valvule na vrhu “koplja” automatski se otvaraju i zatvaraju, ovisno o tome ulazi li instrument u oko ili izlazi. Pincetama, škaricama, nožem izlazi se i ulazi u oko tijekom operacije stotinjak puta, ali sadržaj oka neće iscuriti – govori nam dr. Borna Šarić, koji je u posljednjih desetak dana novom metodom operirao već nekoliko pacijenata s dijabetičkom retinopatijom.

U ovom, može se govoriti o vrhunskom, zahvatu, u oko se uvode tri metalne cjevčice. Jedna služi za ulaz instrumentima, druga za ulaz osvjetljenja operacijskog područja, a kroz treću u oko ulazi fiziološka otopina.

Tri crvene točkice
Nakon operacije cjevčice se iz oka vade, bjeloočnica se jednostavno stisne, rupice se same zatvaraju, a jedini su znak operacije tri crvene, jedva vidljive točkice na bjeloočnici koje će, naravno, nestati.
Autor DIANA GLAVINA, izvor: vecernji.hr, Foto: Davor Višnjić