Prvi put u Dalmaciji – ugradnjom posebne leće ‘ubili’ smo odjednom i mrenu i astigmatizam

Nakon višegodišnjih problema s visokim astigmatizmom, Antoniji Petričević (31) iz Splita, zbog uzimanja kortikostereoida za liječenje štitnjače, razvila se i mrena na oba oka, što je neobično za njezinu dob…

No, uspješno je izliječena nakon operacije u Očnoj poliklinici Medić – Žuljan – Jukić gdje joj je implantirana posebna torična intraokularna leća, što je prvi takav zahvat u Dalmaciji za koji se oftalmološki tim pripremao pune četiri godine. To je tek jedan segment refrakcijske kirurgije oka koju do početka ljeta ove godine planiraju obogatiti i laserskim korekcijama dioptrije.

 

– Zanimalo nas je kako je Antonija, inače medicinska sestra u potrazi za zaposlenjem, doživjela zahvat koji joj je promijenio pogled na svijet?

Crna strana kortikosteroida

– Godinu dana prije ove operacije izvadila sam štitnjaču zbog hipotireoze tijekom koje mi se vjerojatno i razvila mrena jer sam koristila kortikosteroide – kazuje Antonija i prisjeća se kako je primijetila da joj se nakon svega toga pogoršava dioptrija, a naočale nosi od desete godine.

S osmijehom priznaje i da je skoro cijelu godinu odgađala odlazak oftalmologu, a onda je na nagovor prijateljice, jednom kad su izašle u grad, odlučila provjeriti dioptriju.

– Čovjek se adaptira na slabiji vid, a ja sam skužila da nešto nije u redu čim mi smeta svjetlo, a što se tiče oštrine vida, nisam mogla razlikovati kovanice od 2 i 5 kuna. Doktor me pregledao i rekao – pa vi imate mrenu, na oba oka, i to uznapredovalu. Mislila sam da je neka pogreška …

– Napravili su mi brzo sve pretrage, a cijeli zahvat otkad sam ušla u Polikliniku do odlaska kući trajao je dva sata. Prva 24 sata imaš flaster na oku, a nakon toga imaš savršeno novo oko s jasnim vidom, spremno za nove zadatke – veselo će Antonija, koja još svjedoči da je sve bilo potpuno bezbolno izvedeno pod anestezijom ukapavanjem.

Osjećaš da ti ruju po oku kao po sifonu, ali sve drugo je superfantastično i vi dobijate svoju leću izrađenu prema vašem oku. Nakon operacije drugog oka samo jedan dan sam osjećala nekakvu tupu bol koja je prestala nakon par analgetika. Kad sam skinila flaster s oka i vidjela pločice u kuhinji moga podstanarskog stana, za koje sam mislila da su bež boje s crnim fugama, pokazalo se da su bijele, samo s prljavštinom u crnim fugama od bivših stanara, i šokirala sam se – priznaje Antonija, koja je oko sebe otkrila i spektar boja.

 

Naočale s četiri cilindra

– Pitala sam muža je li svi oko mene ovako vide ili su to samo meni jasne boje. Više nemam naočale s 4 cilindra, ostala mi je još neznatna dioptrija i trebaju mi još samo naočale za blizu, ali sad ću se konačno moći javljati u gradu ljudima koje prije ne bih prepoznala – ispričala nam je Antonija.

– Uz postojeći veliki astigmatizam, mrena na oba oka pacijentnici je otežavala normalan život. Kao što je poznato, siva mrena uglavnom pogađa stariju populaciju, ali se može javiti i kod mladih zbog uzimanja nekih lijekova, traume oka, nekih sistemskih bolesti ili kao komplikacija nekih bolesti samog oka.

Pacijentici je primarno bilo ukloniti kataraktu, a zbog njezina visokog astigmatizma zbog kojeg je od djetinjstva nosila naočale i nije vidjela dobro, odlučili smo se na ugradnju torične intraokularne leće – pojašnjava dr. Aleksej Medić.

Inače sama ugradnja torične intraokularne leće nije bila pretjerano zahtjevna, kaže oftalmolog, koji je samo u prošloj godini napravio više od tisuću operacija katarakte. No, ova se operacija ipak bitno razlikuje po tome što je prilikom ugradnje ove leće potrebno njezino vrlo precizno pozicioniranje u oku kako bi mogla neutralizirati astigmatizam.

– Ovu operaciju izvodimo najsuvremenijim uređajem koji omogućuje da se zahvat obavi kroz rez manji od 2,2 milimetra, što je vrlo bitno kod ugradnje torične intraokularne leće jer se tako ne stvara tzv. kirurški inducirani astigmatizam, pa je i zbog toga postoperativni opravak brži i kvaliteta vida bolja, što je za pacijente iznimno ugodno – kaže dr. Medić, ali upozorava kako se prije operacije obavlja niz konzultacija s oftalmologom, te određuje tip astigmatizma i rade precizna biometrijska mjerenja uz pomoć tehnološki najsuvremenijih uređaja.

Preuzeto iz: www.slobodnadalmacija.hr Autor: Javorka Luetić