Radite li pred kompjutorom – ovako se paze oči

Muče li vas glavobolja, suhe, upaljene oči, zamućen vid ili opći umor organizma uzrok problema može biti i to što gledate više od tri sata dnevno u kompjutorski ekran….

Sindrom računalnog vida CVS (eng. Computer Vision Syndrome) prate vrlo neugodni simptomi: napetost očiju, glavobolja, zamućen vid na daljinu ili blizinu, suhe i crvene oči, bol u vratu i leđima, udvostručen vid i osjetljivost na svjetlost uz osjećaj napetosti i stresa.

Da biste spriječili ove i još neke dodatne probleme barem jednom u dvije godine obavite specijalistički oftalmološki pregled. Naime, zbog iznimnog zamora očiju može se javiti i grčenje kod fokusiranja, različit vid u svakom oku, astigmatizam, dalekovidnost, kratkovidnost, povećanu osjetljivost na svjetlost, samofokusiranje, probleme s koordinacijom očiju i sl.

 

Ispravno postavljanje monitora i drugi važni faktori

Budući da većina ljudi ipak nema izbora i mora raditi pred računalom preostaju nam tek mjere smanjivanja štete. pazite stoga na položaj monitora, osvjetljenje, položaj tijela i odmor.

Monitor treba biti postavljen ravno ispred vas, pogled treba biti malo spušten – visina prvog retka treba biti 20° ispod razine očiju. Odaberite barem 17“ LCD monitore ili one s višom frekvencijom, jer su ugodniji za oko. U novije vrijeme i LED osvjetljenje na LCD monitorima čini rad ugodnijim.

 

Ni previše svjetla nije najsretnije rješenje jer može dovesti do problema s prilagođavanjem oka na ostale razine svjetla. Rasvjetu smanjite tako da odgovara osvijetljenosti ekrana. Provjerite i odsjaj monitora (tu mogu pomoći filtri). U njemu ne biste smjeli vidjeti odraz prozora ni izvora svjetla.

Što je dobra položaj za sjedenje? Neka vam leđa budu ravna, glava uspravna, laktovi uz tijelo i u ravnini s tipkovnicom, a zapešća opuštena. Koljena trebaju biti u ravnini s kukovima.

Ako je ikako moguće oči trebate odmarati svakih 20-ak minuta. Primjerice, tako da skrenete pogled na neki udaljeni predmet i gledati ga 20 sekundi. Desetominutna pauza nakon svakog sata minimizirat će razvijanje problema s fokusiranjem i nadraživanjem oka. Dobro je imati kraće, ali češće prekide, treptati te ponekad koristiti kapi za oči. I redovito čišćenje ekrana uvelike utječe na kvalitetu rada i vida pa češće obrišite ekran.

Preuzeto iz: www.magazin.hr