Radnici za računalima

Primjena odredbe Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu sa računalom.

Radnici za računalima

Bolovi u vratu, ramenima, leđima, šakama, prstima, glavobolje, žarenje očiju, zamagljen vid – sve to mogu biti posljedice dugotrajnog sjedenja za računalom. Uočili su to još prije europski stručnjaci za zaštitu na radu, a Hrvatska je u sklopu prilagodbe Europskoj uniji još 2005. donijela Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom.

Odredbe Pravilnika djelomično se primjenjuju od lipnja 2007., a krajnji rok do kada se poslodavci u cijelosti moraju prilagoditi produljen je do lipnja 2009. Do tada su poslodavci, pojašnjava Zdravko Franić iz Ministarstva gospodarstva, dužni izraditi procjenu opasnosti za sva radna mjesta s računalom. Procjene izrađuju ovlaštene pravne osobe, no mali poslodavci koji imaju do 20 radnika, ističe Franić, mogu je i sami izraditi, uz ovjeru ovlaštene tvrtke.

Radna mjesta s računalom u Pravilniku su definirana kao ona na kojima radnik radi najmanje četiri sata u toku radnog vremena. Franić to smatra greškom koju treba ispraviti.

Iako u Pravilniku ne piše izrijekom da je poslodavac dužan platiti radniku korektivna pomagala za vid, u praksi je to obveza poslodavca. Što s onima koji rade s računalom, a već nose svoje privatne naočale? To ne znači, ističe Franić, da im poslodavac ne treba platiti posebne naočale za rad s računalom.

Pravilnik obvezuje poslodavce i na osiguranje odgovarajućih stolica za sjedenje i pravilne rasvjete te na zamjenu starih zaslona novim plazma ili LCD zaslonima. Poslodavci moraju također uputiti svoje radnike kako da vježbaju na radnom mjestu, barem pet minuta svaki sat.

Preuzeto sa: www.dobrevijesti.info