Rano čitanje može djetetu oštetiti vid

Nije preporučljivo učiti dijete čitati prije pete godine jer je to jedno od zlatnih pravila zaštite djetetova dobrog vida, tvrde stručnjaci. Također ga pokušajte ne upisati u školu prije sedme godine…

Cilijarni mišić, koji omogućuje dobar vid, konačno se formira tek oko sedme, tj. osme godine djetetova života. 
Kod djece koja su krenula u školu sa šest godina ima triput više kratkovidnih nego među školarcima koji su krenuli u prvi razred sa sedam godina, pokazuju neka istraživanja. 
Provodi li dijete mnogo vremena za računalom, neka prostorija i radni stol budu dobro osvijetljeni kako ne bi dodatno naprezalo oči. Pripazite da svjetlost direktno ne udara u ekran jer odbljesak iritira oči i oštećuje vid.
Često micanje očiju i mijenjanje fokusa jedan je od najboljih načina “treniranja” vida. Sportom čeličite dijete kako bi što manje bolovalo i imalo bolji vid. Najbolji sportovi za poboljšanje vida su oni koji uključuju loptu ili loptice, primjerice stolni tenis. Jednako dobri mogu biti sportovi poput tenisa ili odbojke.
Iznosite na stol namirnice korisne za oči poput sira, jogurta, kefira, ribe, govedine, puretine, mrkve i kupusa. Ponudite djetetu borovnice, ribizle i zeleno povrće.

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr