Ribom do boljeg vida

U novom istraživanju utvrđeno je da konzumacija ribe, najmanje dva puta tjedno, u kombinaciji s odgovarajućim unosom antioksidanta, može dodatno smanjiti napredovanje bolesti oka….

 

Konzumacija ribe bogate uljem može usporiti ili potpuno zaustaviti razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod osoba u starijem životnom dobu.

 

Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu utvrdili su kako Omega-3 masne kiseline prisutne u velikim količinama, u nekim vrstama ribe, imaju izrazito pozitivan utjecaj bez obzira na to da li je senilna makularna degeneracija u ranoj ili odmakloj fazi.

Neka ranija istraživanja već su pokazala kako Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od pojave ove bolesti.

U novoj studiji utvrđeno je i da konzumacija ribe najmanje dva puta tjedno, u kombinaciji s prehranom u kojoj dominiraju namirnice s niskim glikemijskim indeksom i odgovarajućim unosom antioksidanta, poput vitamina C, može dodatno smanjiti izglede za napredak bolesti prema gubitku vida.
Znanstvenici vjeruju da se zaštitni efekt Omega-3 masnih kiselina može objasniti njihovim utjecajem na prisutnost potencijalno štetnih masnoća u krvi.

Preuzeto iz: www.mojezdravlje.net