rosemary

Ružmarin štiti oči!

rosemaryOva ljekovita biljka sadrži karnozičnu kiselinu koja pomaže u očuvanju zdravlja očiju…

 

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja su pokazali kako ružmarin sadrži brojne antioksidanse. Jedan od njih je i karnozična kiselina koja godi zdravlju očiju.

 

Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici američkog Instituta za medicinska istraživanja Sanford-Burnham. Oni su otkrili da karnozična kiselina štiti od degeneracije rožnice, oštećenja mrežnice izazvane svijetlom te senilne makularne degeneracije.
Makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao posljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok legalne sljepoće.

Znanstvenici vjeruju kako spomenuto stanje koje rezultira zamućenim vidom, a često i sljepoćom ima brojne prikrivene uzroke.
Iako su prethodna istraživanja pokazala kako je bolest moguće usporiti ili poboljšati određenim spojevima koji se bore protiv slobodnih radikala, tek je ova najnovija studija otkrila da se karnozična kiselina bori protiv oštećenja očiju, ali i mozga koje uzrokuju slobodni radikali.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr