Slijepi će štrajkati glađu zbog naplate cestarina

‘Odlučili smo: u rujnu će slijepe osobe u Hrvatskoj ići u štrajk glađu zbog godina sustavnog zanemarivanja i diskriminacije. Vjerujem da će prosvjed biti masovan’, poručio je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić…
Naime, ova je najava uslijedila nakon što je brojnim osobama s invaliditetom u Hrvatskoj ukinuto pravo na besplatnu cestarinu. Iako je premijerka Jadranka Kosor svojevremeno obećala da se to pravo neće ukinuti stopostotnim invalidima, iz Zakona o javnim cestama su ipak na kraju ‘ispale’ slijepe civilne osobe.
Kako piše Novi list, država je propisala da pravo na besplatnu cestarinu ostaje samo onima koji imaju 80 postotni do 100 postotni invaliditet vezan uz onesposobljenost donjih ekstremiteta za kretanje, dakle uz noge. Pravo ostaje i svim stopostotnim invalidima braniteljima iz Domovinskog rata. To znači da osoba koja je oslijepila u ratu ima besplatnu cestarinu, dok jednako slijepa civilna osoba takvo pravo više nema.
Darko Matić iz Velike Gorice, inače tajnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i savjetnik velikogoričkog gradonačelnika, ogorčen je takvom odlukom.
“S mirovinom od 1.400 kuna ovakva mi svota predstavlja financijski problem, ali više od udarca po džepu boli me nepravda i diskriminacija. Ovakvim propisom slijepe osobe diskriminirane su dvostruko – prvo u odnosu na one osobe koji su invaliditet stekle zbog oštećenja nogu, a onda i u odnosu na osobe koje su također slijepe ali su vid izgubile u ratu. Kada smo na jednom sastanku problematizirali ovakav zakon, jedna zastupnica iz vladajuće koalicije pitala me zašto se bunim zbog ukidanja besplatnih cestarina kad ja mogu hodati. Odgovorio sam joj protupitanjem: možete li vi hodati ili voziti zavezanih očiju?”, komentira Matić.
“I oči su, u kombinaciji s nogama, organ za kretanje. Da bih mogao normalno raditi, ja moram koristiti automobil kojim me vozi supruga ili netko od prijatelja”, objašnjava Matić i dodaje da slijepe civilne osobe ovakva nepravda boli još više jer znaju da na ukidanju njima važnog prava država štedi minimalnu svotu.
“Od 6.000 slijepih osoba u Hrvatskoj, svega desetak posto koristi ovu povlasticu i to jednom ili dva puta godišnje. Prema našim izračunima, država je na ovom potezu uštedjela maksimalno 200 tisuća kuna”, kaže predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić.
Perić upozorava kako je posljednja zakonska odredba samo jedna u nizu kojim se u Hrvatskoj diskriminiraju slijepe osobe, i najavljuje da će, osim štrajka, Hrvatski savez slijepih zajedno sa Hrvatskim pravnim centrom podići ustavnu tužbu kojom će osporavati ustavnost ovakvog Zakona o javnim cestama.
Preuzeto iz: www.danas.net.hr