smijesno ali djeluje

Smiješno ali djeluje!

smijesno ali djelujeZnanstvenici su otkrili jednostavno rješenje za umorne oči izazvane gledanjem u ekran – 20 treptaja svakih 20 minuta…

Stručnjaci su se dosjetili jednostavne vježbe koja bi mogla spriječiti zamor očiju pred kompjutorskim ekranom. Kažu da bismo trebali svakih 20 minuta odjednom trepnuti 20 puta za redom. Ovo bi trebalo kombinirati sa skretanjem pogleda i fokusiranjem 20 sekundi na neki objekt udaljen oko šest metara.

Strategija koja bi se mogla nazvati ’20-20-20′ osmišljena je za rješenje sindroma kompjutorskog vida koji utječe na milijune koji rade pred kompjutorskim ekranom i sve ovisne o video igricama.

Simptomi kao što su suhe i umorne oči, glavobolje i bol vrata i zglobova su uglavnom privremeni, ali mnoge muče na dnevnoj bazi i traže pomoć liječnika.

Najugroženiji su koji provode tri ili više sati ispred kompjutora. Kod njih se može javiti bol u očima te oštećenje vida koje zahtijeva nošenje naočala.

‘Iako može zvučiti malo čudno, češće treptanje može pomoći. Svakih 20 minuta’, rekao je dr.Edward Mendelson iz Southwestern Medical Centre na Sveučilištu Texas.

‘Nakon svakih 20 minuta korištenja, korisnici kompjutora bi trebali odmoriti 20 sekundi i gledati neki predmet udaljen oko šest metara. I dobro trepnite 20 puta, jer treptanje je prirodan način vlaženja očiju pa vam se oči osvježe’, rekao je.

Dugo gledanje u ekran pogoršava situacija u mnogim modernim uredima gdje je zrak obično suh i neprirodan.

Suhim očima mogu pomoći i kapi za oči (umjetne suze) koje ćete ukapati na samom početku radnog dana. No skretanje pogleda ne pomaže samo očima već i vratu, sprečavanju glavobolje i zamora mišića jer se sprečava da sjedite predugo u istom položaju.

Preuzeto iz: www.magazin.net.hr