Solarij može oštetiti vid

Nošenje zaštitnih naočala je obavezno!

 

Solarij šteti zdravlju, i tu nema nikakve dvojbe. No, ako se nikako ne možete prisiliti na izbjegavanje nezdravog “kvarcanja”, onda se barem potrudite smanjiti moguću štetu na minimum.
A to znači da je upotreba zaštitnih naočala prilikom upotrebe solarija obavezna! U suprotnom biste se, upozoravaju stručnjaci, mogli sresti s ozbiljnim problemima vida!

Iako se neke dame pravdaju kako nakon sunčanja ne žele završiti s bijelim krugovima oko očiju tj. izgledati poput pande, oftalmolozi se jednoglasno slažu: sigurnost mora biti na prvom mjestu!
A ako ste uvjereni kako ćete oči zaštiti “običnim” spuštanjem kapaka (žmirenjem), znajte kako živite u ozbiljnoj zabludi! UV šteta izazvana lampama solarija može uzrokovati dugoročnu štetu, izrasline u očima, kao i rak kože.
“Koža na očnim kapcima je iznimno tanka i osjetljiva. Stoga se ovo područje mora štititi od UV zraka. Ako baš morate koristiti solarij, obavezno upotrijebite zaštitne naočale. Ukoliko ne poslušate ovaj savjet mogli biste se suočiti s benignom izraslinom pod imenom pterigij”, izjavila je britanska oftalmologinja dr. Susan Blakeney.

Solariji koriste ultraljubičasto svjetlo koje proizvodi UVA i UVB zrake. One mogu biti jače od sunčeve svjetlosti, jer su usmjerene ravno u lice.
Stoga stručnjaci za kraj napominju: imamo samo jedan par očiju. Stoga, ako želite zaštititi vlastiti vid, uvijek primjenjujte odgovarajuću zaštitu – bilo da se “pržite” ispod običnog ili umjetnog sunca.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr