Što trebate znati o glaukomu

Čak polovica od gotovo 3 milijuna Amerikanaca starijih od 40 pate od glaukoma a da to ni ne znaju, pokazali su podaci National Eye Institute-a….

Kako je to moguće?

Glaukom je jedan od najvećih misterija u oftalmologiji. Obuhvaća grupu bolesti koje oštećuju očni optički živac i mogu dovesti do gubitka vida i sljepoće. Samo opsežan pregled očiju ga može otkriti. Bolest ne šalje nikakve rane upozoravajuće signale, a u početku nema neugode i nejasnog vida.

Osim onih s obiteljskom poviješću glaukoma ili dijagnozom visokog očnog tlaka, najveće rizične skupine uključuju Afro-Amerikance u dobi preko 40 godina i Hispano/Latino osobe starije od 60 godina. Ostale rizične skupine uključuju osobe koje:

  • imaju ozbiljnu kratkovidnost
  • imaju dijabetes, dijagnozu hipertenzije ili su dugotrajni korisnici steroida ili kortiza
  • su doživjeli ozbiljnu ozljedu ili traumu u oku
  • imaju povećane optičke živce.

 

Kako se to događa?

Postoji nekoliko vrsta glaukoma, ali kod najčešće vrste poznate kao glaukom otvorenog kuta, bolest počinje s nakupljanjem tekućine koja povećava pritisak u jednom ili oba oka. Uzrokovano je sporim začepljivanjem očnih kanala – nešto poput začepljivanja sudopera. Tlak uzrokovan nakupljenom tekućinom oštećuje optički živac, snop živčanih vlakana koji prenosi vizualne slike u mozak. Prvo utječe na periferni vid. Kako se glaukom razvija, tako gubitak vida postaje sve vidljiviji, sužavajući opseg vidokruga na “tunelski vid” – stanje u kojem možete vidjeti samo ravno ispred sebe. Ako se ne kontrolira, glaukom može dovesti do ozbiljnog i trajnog gubitka vida ili potpunog sljepila.

glaucoma-pressure

Dobra vijest je da ako se glaukom otkrije u ranoj fazi, liječnici mogu kontrolirati pritisak lijekovima ili operacijom i na taj način odgoditi napredovanje bolesti.

 

Holistički pristup

Ravnatelj odjela za glaukom i mrenu pri očnom centru Moran, dr. sc. Alan S. Crandall, “proučava pacijenta u cijelosti, a ne samo oči”, pri procjeni glaukoma. “Trebamo promatrati svakog pacijenta kao pojedinca, shvaćajući da svatko ima značajno različite probleme. Zbog toga naglašavam partnerstvo sa svojim pacijentima koji pate od glaukoma”.

Crandall poziva oboljele od glaukoma i liječnike na otvoreni dijalog kako bi razmotrili svaki kut prilikom ocjenjivanja njihovog stanja – od hrkanja i načina na koji problemi sa snom mogu utjecati na oči, do dijabetesa i mogućnosti da pacijenti sami sebi ukapavaju lijek za glaukom u oči. “Na primjer,” kaže Crandall, “ako živite sami i patite od teškog artritisa, to znači da ne možete sami koristiti kapi za oči i vaš liječnik to treba znati. Ako ste otvoreni i iskreni o vašem cjelokupnom zdravlju, možemo vam pomoći da lakše kontrolirate očni pritisak u očima. Jer sve dok ne otkrijemo bolje liječenje, upravljanje ovom bolešću je cjeloživotni proces. ”

www.healthcare.utah.edu