Studenti osmislili bočice za tablete za slijepe

Skupina mladih istraživača je razvila tehniku kako bi pomogli slijepim osobama da lakše identificiraju svoje bočice sa tabletama…

Istraživanje su proveli  istraživači na čelu s  Ashley Ma i Alexom Broermanom sa Sveučilišta u Cincinnatiju. Proizvod će biti izložen na DAAPworks-u, sveučilišnoj izložbi projekata za starije.

Cilj rada bio je razviti tehniku koja će pomoći slabovidnim i slijepim osobama da pravilno uzimaju svoje lijekove. Te osobe često ne uspijevaju razlikovati različite bočice sa pilulama, a nerijetko im sadržaj bočice i poklopac ispadaju iz ruku. Dosada su mnogi istraživači predlagali različita rješenja za ovaj problem, a najčešće rješenje su bili poklopci vezani za bočice bežičnom tehnologijom. Međutim, ova tehnologija je pomalo neodostupna zbog visoke cijene. Stoga su istraživači osmislili novu bočicu koja se može vrlo jeftino nabaviti – bočica sa šarkama. Na taj način osobe teško mogu izgubiti bočicu, a ima i sistem otvaranja koji ne zahtjeva okretanje poklopca da biste došli do lijekova.

Druga važna značajka boce je njen oblik; pravokutna kutijica visoka 7.5 cm i široka 5 cm. Ovakav oblik boce olakšava pacijentu uzimanje lijekova. Najvažnija značajka za slijepe i slabovidne osobe je što boca dolazi s različitim tipovima poklopaca. Time će se olakšati pacijentima da identificiraju u kojim bočicama čuvaju koje tablete.

Procijenjeno je da u SAD-u više od 1.5 milijuna ljudi starijih od 50 godina pati od gubitka vida.

Preuzeto iz: www.northdrugstore.com