Sunčane naočale mogu trajno oštetiti oči

Sunčane naočale s tamnijim staklima štite više od onih sa svjetlijim? Od nijanse stakala daleko je važniji nevidljivi UV filtar koji bi se trebao nalaziti na njima. Ukoliko ga nema ili je loše kvalitete, tamnija stakla mogu učiniti čak i više štete…
Sunčane naočale štite oči, ali samo ako pružaju dovoljnu UV zaštitu. U suprotnom, s njima bi vam moglo biti gore nego da ih uopće ne nosite, pokazuje novo izvješće Vision Councila, grupe američkih proizvođača optičkih pomagala.
Imajte na umu da tamne leće bez odgovarajuće UV zaštite uzrokuju širenje zjenice, što povećava izloženost UV zrakama, a istovremeno neadekvatno staklo ne filtrira zrake na željeni način.

Kako pronaći lijepe i učinkovite naočale?

Sunčane naočale trebaju zaštititi oči od dva tipa štetnih UV zraka: UVA i UVB zraka, kaže Ed Green, predsjednik Vision Councila.
‘Ljudi često nose sunčane naočale iz pogrešnih razloga, a one zapravo imaju isti učinak kao krema za sunčanje, samo što štite oči’, kaže Justin Bazan, glasnogovornik spomenute organizacije.
Baš kao što sunce uzrokuje nepopravljivu štetu na koži, štetne UV zrake mogu trajno oštetiti oči, objašnjava Bazan. U kratkom roku, zbog izloženosti UV zrakama oči vam mogu postati krvave i natečene. Kroz duže vrijeme to može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući kataraktu, nenormalne izrasline na površini oka, pa čak i rak očiju.

Opasno mjesto i opasno vrijeme

Opasnost je još veća na plaži. Pijesak i voda mogu reflektirati i do 25 posto UV zraka. A opasnost od UV zraka najviša je u ljetnim mjesecima, osobito između 10 sati i 16 sati.
Evo još nekoliko savjeta za odabir pravih sunčanih naočala koje predlaže American Cancer Society:

 

  • Idealne sunčane naočale ne moraju biti skupe, ali bi zato trebale blokirati 99 posto do 100 posto UVA i UVB zraka. Prije nego ih kupite, provjerite naljepnicu.
  • Ako nema oznake, nemojte pretpostavljati da će sunčane naočale pružiti ikakvu zaštitu od ultraljubičastih zraka. U SAD-u primjerice oznake ‘UV apsorpcija do 400 nm” ili “zadovoljava ANSI UV zahtjeve” znače da naočale blokiraju najmanje 99 posto UV zraka. One s oznakom ‘kozmetičke’ blokiraju oko 70 posto UV zraka.
  • Tamnije naočale nisu nužno bolje jer UV zaštita dolazi iz nevidljivih kemijskih sastojaka na lećama, a ne iz boje ili tamne leće. Potražite naljepnicu.
  • Velike i široke sunčane naočale će bolje zaštititi oči od svjetla koje dolazi iz različitih kutova. Djeca trebaju manje verzije pravih zaštitnih naočala, a ne igračke koje samo izgledom podsjećaju na sunčane naočale.
  • Idealno bi bilo da sve vrste naočala, uključujući i dioptrijske naočale i kontaktne leće, apsorbiraju cijeli spektar UV zraka. Neke kontaktne leće sada se proizvode tako da blokiraju većinu UV zraka. Ali budući da ne pokrivaju cijelo oko i okolno područje, one nisu dovoljna zaštita.
  • Budući da blokiraju UV zrake, osim što štite oči, sunčane naočale su važna zaštita nježne kože oko očiju.

Preuzeto iz: www.net.hr