Sunčane naočale s dioptrijom

Jesi li sunčane naočale s dioptrijom dobra ideja?

Ponekad se možete zateći u situaciji da vozite i sunce vam blješti ravno u oči, a svoje sunčane naočale ne možete staviti, jer trebate naočale za vid kako biste mogli vidjeti. U takvim slučajevima, dioptrijske sunčane naočale su pravi izbor za vas.

 

Sunčane naočale s dioptrijom, također mogu biti ponekad praktičniji izbor za aktivnosti izvan kuće i za nosioce kontaktnih leća. Na primjer; možda ne želite nositi kontaktne leće na plaži, jer vam utjecaj sunca, vjetra i vode često uzrokuje iritaciju očiju.

Također, nije dobra ideja imati kontaktne leće dok plivate, jer postoji mogućnost nastanka potencijalno opasne infekcije oka, koju uzrokuju mikroorganizmi u vodi. Ali dioptrijske sunčane naočale možete nositi bezbrižno uvijek i ne morate brinuti o kontaktnim lećama.

Koje još prednosti imaju dioptrijske sunčane naočale?

Ukoliko trebate korekciju vida, imate nekoliko opcija kada govorimo o sunčanim naočalama. U sunčane naočale je moguće ugraditi skoro sve tipove dioptrijskih leća, uključujući bifokalne i progresivne leće. Sunčane naočale s takvim dioptrijskim lećama će vam dobro poslužiti ukoliko ste prezbiopi i trebate korekciju vida za čitanje knjige ili časopisa dok sjedite npr. negdje na otvorenom.

Dioptrijske leće se mogu ugraditi u većinu sunčanih naočala

Gotovo sve sunčane naočale poznatih dizajnera imaju mogućnost ugradnje dioptrijskih leća. Jedino ograničenje postoji kod nekih sunčanih naočala koje imaju preveliku zakrivljenost, koja prati fizionomiju lica. Dioptrijske sunčane naočale s velikom zakrivljenosti ponekad mogu izobličiti vidno polje. Ipak, više proizvođača nudi dioptrijske leće velike zakrivljenosti koje pružaju izvrsnu sliku. Obično su dostupne s ograničenom dioptrijskom jakosti, stoga se posavjetujte s vašim optičarom.

Neograničen izbor dioptrijskih leća

Dioptrijske leće za sunčane naočale su dostupne u svim materijalima, uključujući one s visokim indeksom loma, leće od polikarbonata, obične plastične i staklene. Iako staklene leće teoretski pružaju najbolju optičku kvalitetu, više nisu najpopularniji izbor za sunčane naočale. Razlog tome je što su puno teže od leća napravljenih od drugih materijala, te se mogu lako slomiti. Ipak, ako ih zatražite, još su uvijek dostupne.

UV zaštita i zaštita od bljeska

Kao i kod sunčanih naočala bez dioptrije, vaša glavna briga kod kupovanja dioptrijskih sunčanih naočala je da leće blokiraju 100 posto štetnih sunčevih UV zraka. UV zaštita nije povezana s bojom i gustoćom nijanse leća sunčanih naočala, pa možete izabrati bilo koju boju i stupanj zatamnjenja leća, sve dok vaš optičar može potvrditi da te leće osiguravaju 100 postotnu UV zaštitu. Dostupne su i polarizirane dioptrijske sunčane naočale, za zaštitu od bljeska uzrokovanog odbijanjem svjetlosti od reflektirajućih površina (kao što su voda, snijeg, pijesak, i asfalt).

Preuzeto iz: www.optometrija.net