Svaki sedmi čovjek u dobi od 40 ima simptome očne mrene

Najrizičnije skupine uključuju astmatičare na steroidnim lijekovima, one koji pate od teške kratkovidnosti, imaju povijest bolesti u obitelji ili su pretrpjeli traumu oka…

 

Ljudi često u svojim 40-im i 50-im zamagljeni vid, probleme s vidom noću i isprane boje pripisuju godinama, a nisu ni svjesni da to mogu biti prvi znakovi mrene, otkrili su britanski liječnici. Nevjerojatno da te simptome ima svaki sedmi čovjek u tim godinama, a svi misle da se najlakše ispravlja naočalama za čitanje, piše Daily Mail. Naočale s većom dioptrijom ne riješavaju problem, već je jedini način operacija pod lokalnom anestezijom koja traje 40 minuta.

 

– Prije dvadeset godina bilo je rijetkih slučajeva da netko mlađi od 60 godina ima mrenu. Ako su imali, to je bilo zbog zdravstvenih problema, kao što su dijabetes ili su pretrpjeli neku traumu. Ali u posljednjih osam mjeseci posjetila su me četiri zdrava pacijenta u 40-im godinama koji su imali mrenu – rekao je oftamološki kirurg Shafiq Rehman.

Iako je mrena karakteristična za starije ljude, nove brojke ukazuju da od nje boluje jedan posto populacije između 45 i 55 godina. Najrizičnije skupine uključuju astmatičare na steroidnim lijekovima, one koji pate od teške kratkovidnosti, imaju povijest bolesti u obitelji ili su pretrpjeli traumu oka. Teško opijanje i pušenje također povećava rizik. Iako je izloženost UV zračenju često navodi kao uzrok mrene, nema čvrstih dokaza za to.

– Britanija ima istu stopu oboljelih od mrene kao Australija, koja je daleko sunčanija, što je čvrsti dokaza da nema povezanosti između izloženosti UV zrakama i mrene – rekao je Rehman.

Preuzeto iz: www.24sata.hr