Sve što ste željeli znati o laserskoj korekciji vida

Laserska korekcija vida je postupak kojim se odstranjuju greške vida (kratkovidnost, dalekovidnost ili astIgmatizam) pa osoba ne mora nositi naočale ili kontaktne leće…
Preciznim odstranjivanjem tkiva rožnice izravno se optimiziraju optička svojstva oka. Ovisno o pacijentovoj dioptriji kompjuter izračuna količinu tkiva rožnice koja će se odstraniti da bismo postojeću dioptriju “doveli na nulu”.
Velik broj osoba koje su kratkovidne, dalekovidne ili imaju astigmatizam mogu se podvrći LASIK operaciji. Moraju imati navršenih 18 godina i imati zdrave oči – ne smiju imati oboljenja mrežnice, ožiljke na rožnici, glaukom ili druge očne bolesti. Te osobe većinom su nezadovoljne nošenjem naočala ili leća u svakodnevnom životu.

Među apsolutne kontraindikacije ovom zahvatu spadaju keratokonus, bolest rožnice, katarakta – siva mrena, te dob ispod 18 godina, a neke od relativnih su tanka rožnica, sindrom suhog oka i česte promjene dioptrije u relativno kratkom vremenu.

Također postoje i sustavne bolesti organizma koje mogu utjecati na ishod operacije kao što su šećerna bolest, neke autoimune bolesti poput eritematoznog lupusa, reumatoidnog artritisa, fibromialgije i druge. Tu još spadaju trudnoća ili planiranje trudnoće te dojenje.

Važno je naglasiti da se laserom ne može poboljšati vid nego se samo uklanja dioptrija, odnosno potreba za nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Postoji li slabovidnost oka (stanje vida koje se ne može popraviti korekcijom naočalama ili lećama, a niti nekom drugom procedurom ili zahvatom), mora se naglasiti da slabovidnost  ostaje i nakon primjene lasera.

Prije zahvata obavlja se savjetovanje i pregled pacijenata tijekom kojeg oftalmolog provodi brojna mjerenja kako bi odredio odgovarajuću metodu. Nosi li pacijent meke kontaktne leće, treba ih skinuti dva tjedna prije zahvata, odnosno četiri do šest tjedana kada je riječ o polutvrdima.
Ako se radi o LASIK metodi  formira se na rožnici poklopčić koji se podiže prije laseriranja. U pravilu se  operiraju  oba oka odjednom. Oporavak je brz, a vid se praktički već sutradan vraća u normalu. Pacijent može birati između klasične metode operacije mehaničkim mikrokeratomom (koja je jeftinija) ili modernije kada se poklopčić formira uz pomoć lasera (femtosecond laser). Također postoji individualizirani pristup operaciji uz primjenu wave scan tehnologije koja otkriva sve nepravilnosti na površini rožnice te daje objektivnu dioptriju pacijenta.
  • Cijena zahvata laserske korekcije vida koja s pripremom traje nekoliko minuta varira od 700 do 1800 eura po oku, ovisno o dioptriji i primijenjenoj metodi.

Primjenom PRK metode koja je prethodila LASIKU oporavak je nešto duži i operira se jedno po jedno oko. Prednost je ove metode jer se mogu operirati i tanke rožnice, te se ne mora raditi poklopčić na rožnici. Metoda laserskog skidanja dioptrije bez formiranja poklopčića je i LASEK kod koje se uz pomoć alkohola odljušti površni epitel, obavi se lasersko skidanje dioptrije a zatim se epitel vrati nazad na mjesto da zaraste. Ova metoda je modifikacija PRK i također ima svoja ograničenja.
U postoperativnom postupku potrebno je kapanje antibiotika tjedan dana, a umjetnih suza idućih šest mjeseci. Povratak normalnim životnim aktivnostima i sportu u pravilu je dva tjedna nakon operacije.

Neki misle da mogu oslijepiti od laserske korekcije vida, što je pogrešno, jer laserska zraka djeluje samo na površini oka. Ona ne može oštetiti oko zato što je djelovanje laserskih zraka ograničeno samo na područje rožnice i to u onom sloju rožnice kako je to prethodno  programirano. Što se tiče upita o dugotrajnosti, metoda je trajna. U najvećem broju slučajeva, većem od 90 posto, nema povrata dioptrije. Povećana mogućnost za djelomično vraćanje dioptrije postoji ako se razvije sindrom suhog oka, što je slučaj kod osoba koje su neredovito ovlaživale oko nakon operacije kao i kod onih koji imaju visoku kratkovidnost ili dalekovidnost.