Bolesti oka liječit će najsuvremenijom opremom

Otvorena je Poliklinika za oftalmologiju, internu i psihijatriju »Svjetlost« … Poliklinika za oftalmologiju, internu i psihijatriju »Svjetlost«, koju predvodi ugledni oftalmolog dr. Nikica Gabrić, u četvrtak otvara vrata u Heinzelovoj 39. Događaju će nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Novo će zdanje zaživjeti na devet katova s najmodernijom oftalmološkom opremom za dijagnostiku oka i kirurško liječenje. Vrijednost investicije je šest milijuna eura.
Prema riječima prof. dr. sc. Ive Dekaris, medicinske direktorice, u njihovoj će se ustanovi, među ostalim, obavljati najnovije operacije za skidanje dioptrije, odnosno nepravilnosti reljefa rožnice i drugog. Koristit će se tzv. pentacam sofisticirana dijagnostika, a kod skidanja visoke dioptrije procedura operacijskog tretmana laserom trajat će oko pet minuta po oku. Koristit će se i najnovije metode ugradnje multifokalnih, odnosno intraokularnih leća koje nakon operacije omogućavaju dobar vid i na daljinu i na blizinu. Takvi se laserski zahvati koriste za korekcije dioptrije kod osoba do 50 godina.
Dr. Dekaris kaže da raspolažu i vrhunskom trodimenzionalnom OCT tehnikom za preciznu dijagnostiku i bolesti mrežnice, to jest stražnjeg dijela oka. Novost su i intraokularne injekcije Avasinom koji liječe makularnu degeneraciju oka, to jest, gubljenja vida zbog bolesti centra za vid, odnosno žute pjege. Potonju su stručnjaci Poliklinike počeli usporedo kada i oni u SAD-u.
Dosadašnja iskustva liječnika kazuju kako je najviše pacijenata obrađeno s problemima katarakte (mrene), skidanja dioptrije (refraktilne kirurgije), a nemalo ih je i s makularnom degeneracijom, odnosno bolestima rožnice.
Poliklinika je privatnog tipa, a broji 40 djelatnika od čega 15 liječnika, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja. Imaju i sedam specijalista i osmero specijalizanata. U prošloj su godini njihovi oftalmolozi imali 3000 operacija, od čega 700 besplatno.
Autor: Snježana Rajačić, preuzeto iz Vjesnika