Tehnička škola Ruđera Boškovića

Tehnička škola Ruđera Boškovića, jedna od vodećih tehničkih škola u Republici Hrvatskoj ima dugogodišnju tradiciju obrazovanja koja seže sve do 1948. godine. Današnja škola uz redovno obrazovanje u smjerovima tehničara za računalstvo, elektroniku radiokomunikacije, mehatroniku i očnu optiku obrazuje i odrasle.
Uz redovnu nastavu, u Školi se odvija velik broj izvannastavnih aktivnosti u kojima sudjeluju brojni učenici i nastavnici koji su postigli zapažene rezultate u Hrvatskoj, ali i u svijetu. O tome govore brojne zlatne medalje, priznanja i pohvale na međunarodnoj razini.

Tehnička škola Ruđer Bošković otvorila je prvi smjer za optičare 1948/49, dugo vremena je bila jedina optičarska škola na teritoriju Jugoslavije. 

Tehničar za očnu optiku

Obrazovanje za ovo zanimanje traje četiri godine. Školovanje se može nastaviti na srodnim višim i visokim školama i fakultetima.

Tehničar za očnu optiku mora imati dobar vid i sposobnost razlikovanja boja. Od motoričkih sposobnosti važne su spretnost ruku i prstiju. Poželjna je sposobnost prostornog predočavanja, dobra usmjerenost pažnje i emocionalna stabilnost. Poslovi tehničara za očnu optiku zahtijevaju precizne, ustrajne, strpljive i savjesne pojedince. Poslove u ovom zanimanju jednako uspješno obavljaju muškarci i žene.Tehničari za očnu optiku izrađuju i popravljaju naočale. Mnogo djece, mladih ljudi i većina starijih osoba stalno ili povremeno nosi naočale, jer bez njih dobro ne vide. Svi oni, međutim, nemaju isto oštećenje vida: neki slabije vide udaljene predmete, neki ne vide pročitati tekst u knjizi ili novinama, a neki slabije vide bez obzira na udaljenost predmeta koji gledaju.
Liječnik okulist prema vrsti i jačini oštećenja vida propisuje vrstu leće koju pojedinac treba nositi da bi ispravio vid. Prema njegovu nalazu, tehničar za očnu optiku izrađuje propisane leće i ugrađuje ih u okvir naočala. Pri izradbi naočala tehničari za očnu optiku obavljaju nekoliko poslova: bruse optičko staklo da bi napravili leće, bruse leće da bi ih oblikovali prema odabranom okviru naočala i na kraju ugrađuju leće u okvir naočala.
Tehničar za očnu optiku leće izrađuje na stroju za brušenje stakla. Potrebna zakrivljenost i debljina leće dobiva se postavljanjem pločice tvorničkog otpreska optičkog stakla na odgovarajuću kalotu. Kalota je naprava s kuglastom izbočinom ili udubinom prekrivenom dijamantnim vršcima. Za svaku dioptriju postoji posebna kalota, tako da se staklo automatski brusi na potrebnu debljinu (dioptriju). U završnoj obradbi leće se poliraju i provjerava se je li staklo besprijekorno glatko i bez mjehurića. U prodavaonici naočala tehničar za očnu optiku kompjutoriziranim uređajem provjerava jakost leće. Na istom uređaju određuje i označuje središte leća. Pošto je označio središte leća, kartonskim šablonama nacrta na leće željeni oblik. Nakon toga leće se stavljaju u kompjutorizirani stroj, koji ih prema primljenom programu automatski brusi na željeni oblik. Prije brušenja i ugrađivanja leća u okvir naočala tehničari za očnu optiku izmjere kupcu razmak zjenica. Pri ugrađivanju leća u okvire naočala paze da se razmak između središta lijeve i desne leće poklapa s razmakom zjenica. Da bi bili pogodni za ručno savijanje i lakše umetanje leća, plastični se okviri zagrijavanjem omekšavaju. Zagrijavaju se nad plinskim plamenikom ili se uranjaju u posudu sa zagrijanim kuglicama od iste plastične mase kao i okvir naočala. U metalne se okvire leće učvršćuju sitnim vijcima.
U prodavaonicama očne optike tehničari za očnu optiku rade i kao prodavači. Kupcima pomažu u izboru sunčanih naočala ili okvira za naočale. Obavljaju i sve vrste popravaka na okvirima naočala te zamjenjuju stakla i leće. U radu se služe različitim napravama, uređajima, alatima i kontrolnim instrumentima. To su: tjemeni dioptrimetar, brusilica, bušilica, stroj za obrezivanje leća, plinski plamenik, mali ručni škrip, mali nakovanj, drvena kliješta, razna sitna kliješta, turpije i pincete.

Tehničari za očnu optiku rade u tvornicama za proizvodnju leća i prizmi ili u obrtničkim radionicama i prodavaonicama optičkih pomagala.