Tehnološko čudo u minuti napravi 5000 rezova koje oko i ne osjeti

Suvremeni aparat za operacije oka na testiranju u bolnici Sveti Duh….

 

 

Kirurzi dr. Borna Šarić i njegov asistent dr. Damir Bosnar prvi su liječnici jugoistočne Europe koji su dobili priliku da aparat testiraju “uživo”, na desetak pacijenata.

Dr. Borna Šarić oduševljen je najsuvremenijim strojem (Foto: Antonio Bronić)

Od posljednje generacije Accurusa do novog Constelationa prošlo je čak osam godina. Znalci, a to su ovom slučaju oftalmolozi, kažu da je struka dobila – tehnološko čudo! Kirurzi očnog odjela Opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu, dr. Borna Šarić i njegov asistent dr. Damir Bosnar prvi su liječnici jugoistočne Europe koji su dobili priliku da aparat testiraju “uživo”, na pacijentima.
Aparat Constelation svjetsku je premijeru doživio ove godine na izložbi oftalmološke opreme na kongresu u Nici. Nekoliko “demo aparata” krenulo je po svijetu u kliničku praksu, a jedan je početkom tjedna iz Francuske stigao u Zagreb.

Potpuno kompjutoriziran
– Kruna tehnološke inovacije aparata je u broju rezova koji nož može obaviti u minuti. Nevjerojatno je da brzinu noža diže na čak 5000 rezova u oku u samo jednoj minuti, dok je maksimum standardnog aparata upola manji – kaže dr. Šarić.
Laiku je jasno da ljudsko oko ovu frekvenciju ne može pratiti, a liječnici ističu da je golema prednost velikog broja rezova noža u tome da štiti mrežnicu, ne može je ni usisati ni oštetiti u zahvatu, objašnjava dr. Šarić, koji je novi aparat “isprobao” na deset pacijenata. – Oduševljen sam – kaže – činjenicom da se mrežnica može i dotaknuti a da ipak potpuno miruje, što sadašnjom tehnologijom nije moguće. Revolucionarnim iskorakom opisuje i potpunu kompjutorizaciju aparata.

Novi materijali
– Prepun je senzora i čipova. Izdvojio bih čip koji kontrolira tlak u oku za vrijeme operacije. Ako tlak u oku padne, aparat će to automatski prepoznati i zapovjediti da se poveća unos otopine u oko i obrnuto, pa nema nepotrebnog natiskivanja tekućine, što može oštetiti živac. Aparat će upozoriti i kad je boca s tekućinom pri kraju. Aparat ima i dva vrhunska izvora tzv. hladnog svjetla, laser s poboljšanim performansama…
Ukratko, operacije su sigurnije, manji je rizik od oštećenja, a kirurzi imaju apsolutni komfor u radu. Ili, kao da sjednete iz fiata u mercedes – slikovit je dr. Šarić. Tome pridonose i instrumenti kojima se ulazi u oko. Izrađeni od novih legura, tanji su, čvršći i otporniji, što nije svejedno kad moraju podnijeti silu četiriju kirurških ruka koje se nađu nad jednim okom.

Preuzeto iz: http://www.vecernji.hr , Autor:  Diana Glavina